Parkinsonová CHOROBA môže začínať už na VAŠOM TANIERI: Tieto potraviny VÝRAZNE zvyšujú RIZIKO!

Ilustračné foto
Zdroj: Canva
Reklama

Parkinsonova choroba patrí medzi najčastejšie neurodegeneratívne ochorenia, ktoré ovplyvňujú milióny ľudí na celom svete. Aj keď zatiaľ neexistuje liek na jej vyliečenie, vedci stále intenzívnejšie skúmajú, ako by sme mohli znížiť riziko jej vzniku.

Nová štúdia prináša dôležité zistenia o tom, ako naše každodenné stravovanie môže ovplyvniť riziko rozvoja Parkinsonovej choroby. Podľa výskumu, ktorý sledoval takmer 43-tisíc účastníkov počas viac ako dvoch desaťročí, konzumácia veľkého množstva ultrapripravených potravín môže významne zvýšiť pravdepodobnosť vzniku skorých príznakov tejto neurodegeneratívnej choroby. Píše portál CNN.

Čo sú ultrapripravené potraviny a ako ovplyvňujú zdravie mozgu?

Ultrapripravené jedlá sú potraviny, ktoré obsahujú množstvo pridaných cukrov, soli, tukov a chemických prísad, no naopak, majú nízky obsah vlákniny, bielkovín a dôležitých mikronutrientov. Medzi takéto potraviny patria napríklad sladené nápoje, balené snacky, hot dogy, sladké dezerty či omáčky.

„Naša štúdia ukazuje, že častá konzumácia týchto potravín môže urýchľovať nástup skorých príznakov Parkinsonovej choroby,“ uviedol vedúci výskumník, profesor Xiang Gao z Fudan University v Šanghaji.

Skoré príznaky Parkinsonovej choroby – čo si všímať?

Pred tým, ako sa objavia typické prejavy Parkinsonovej choroby ako trasenie rúk, stuhnutosť svalov alebo spomalená chôdza, sa môžu roky dopredu prejavovať skryté príznaky.

Medzi ne patria:

  • Bolesti tela
  • Zápcha
  • Príznaky depresie
  • Zhoršenie čuchu a farebného videnia
  • Nadmerná denná ospalosť

Navyše, veľmi špecifickým znakom je porucha spánku, pri ktorej pacienti počas REM fázy, keď je normálne telo ochrnuté, môžu aktívne pohybovať končatinami.

Výsledky štúdie: Viac ultrapripravených jedál, viac príznakov

Výskum porovnal skupiny ľudí, ktorí denne konzumovali približne tri porcie ultrapripravených potravín, s tými, ktorí ich konzumovali až jedenásť. Výsledkom bolo zistenie, že skupina s vyšším príjmom mala až 2,5-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich objavia tri alebo viac skorých príznakov Parkinsona.

Podľa profesora Gaoa „výber zdravšej stravy s menším množstvom spracovaných jedál môže byť účinnou stratégiou na udržanie zdravia mozgu a spomalenie priebehu ochorenia.“

Dôležitosť stravovania v prevencii neurodegeneratívnych chorôb

Tento výskum dopĺňa rastúce množstvo dôkazov, že strava zohráva kľúčovú úlohu v prevencii nie len Parkinsonovej choroby, ale aj iných neurodegeneratívnych stavov.

„Prevencia takýchto ochorení môže začať už pri našom jedálnom lístku,“ píšu autori sprievodného editoriálu k štúdii, Dr. Nikolaos Scarmeas z Columbia University a dietologička Maria Maraki z Univerzity v Aténach.

Ultrapripravené potraviny môžu navyše prispievať k zápalovým procesom v tele, narúšať rovnováhu črevnej mikroflóry a zvyšovať tvorbu voľných radikálov, čo všetko môže nepriaznivo ovplyvniť nervové bunky.

Malé zmeny v stravovaní môžu znamenať veľa

Parkinsonova choroba je dnes nevyliečiteľná, avšak správne zmeny v živote môžu pomôcť spomaliť jej nástup a priebeh. Konzumácia väčšieho množstva celých, výživných potravín na úkor spracovaných produktov je podľa odborníkov jednoduchým a účinným krokom k udržaniu dlhodobého zdravia mozgu.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Lifestyle