Reďkovka je drobná koreňová zelenina, ktorá skrýva v sebe prekvapivú silu. Dokáže podporiť imunitu, detoxikovať telo a pomôcť tráveniu. Napriek množstvu zdravotných benefitov by ju však niektorí ľudia mali konzumovať opatrne – alebo sa jej radšej úplne vyhnúť. Kto by si mal dávať pozor? A aké sú jej najväčšie plusy?
Reďkovka je často považovaná za obyčajnú zeleninu, no odborníci sa zhodujú, že jej účinky sú výnimočné. Ako vysvetľuje odborníčka Katarína Blažová z RÚVZ, obsahuje cenné vitamíny (C, B, K), minerály ako draslík, vápnik, horčík či fosfor a má nízky obsah kalórií.
„Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor,“ uviedla Blažová, píše na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.
Je z nej ideálny pomocník pri chudnutí. Navyše pravidelná konzumácia reďkovky môže zmierniť prejavy akné, ekzémov a podporiť zdravie srdca.
„Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka,“ dodala odborníčka.
Čierna reďkovka: Superpotravina s ešte väčšou silou
Čierna reďkovka obsahuje ešte viac draslíka a má špecifickú chuť vďaka horčičným silicám.
Jej šťava sa odporúča pri problémoch so žlčníkom, pečeňou, pri nadúvaní, zápche či pocite ťažoby po jedle. Sirup z čiernej reďkovky pomáha pri kašli a prechladnutí.

TOP účinky čiernej reďkovky:
- Podporuje trávenie a chuť do jedla
- Čistí pečeň, rozpúšťa žlčové kamene
- Posilňuje imunitu a pôsobí ako prírodné antibiotikum
- Zmierňuje opuchy a odvádza nadbytočnú tekutinu
- Bojuje proti kašľu, bronchitíde a parazitom
- Podporuje hojenie žalúdočných vredov
Komu môže reďkovka uškodiť?
Napriek všetkým benefitom by mali byť niektorí ľudia opatrní. Podľa odborníkov sa šťava z reďkovky neodporúča piť tehotným ženám, osobám so žalúdočnými vredmi a ľuďom s ochoreniami štítnej žľazy. Pred jej pravidelnou konzumáciou je vhodné poradiť sa s lekárom.
Najlepšie je reďkovku jesť čerstvú. Napríklad v šalátoch, nátierkach alebo ako chrumkavú prílohu. Len tak si zachová maximum cenných látok a prinesie vášmu telu najviac úžitku.