Reďkovka ako zázrak prírody? Odborníci varujú, že nie je pre každého!

reďkovka nákup obchod
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/tenkende, ISTOCK/Obradovic, ISTOCK/meteo021, koláž: iStream
Reklama

Reďkovka je drobná koreňová zelenina, ktorá skrýva v sebe prekvapivú silu. Dokáže podporiť imunitu, detoxikovať telo a pomôcť tráveniu. Napriek množstvu zdravotných benefitov by ju však niektorí ľudia mali konzumovať opatrne – alebo sa jej radšej úplne vyhnúť. Kto by si mal dávať pozor? A aké sú jej najväčšie plusy?

Reďkovka je často považovaná za obyčajnú zeleninu, no odborníci sa zhodujú, že jej účinky sú výnimočné. Ako vysvetľuje odborníčka Katarína Blažová z RÚVZ, obsahuje cenné vitamíny (C, B, K), minerály ako draslík, vápnik, horčík či fosfor a má nízky obsah kalórií.

„Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor,“ uviedla Blažová, píše na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Je z nej ideálny pomocník pri chudnutí. Navyše pravidelná konzumácia reďkovky môže zmierniť prejavy akné, ekzémov a podporiť zdravie srdca.

„Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka,“ dodala odborníčka.

Čierna reďkovka: Superpotravina s ešte väčšou silou

Čierna reďkovka obsahuje ešte viac draslíka a má špecifickú chuť vďaka horčičným silicám.

Jej šťava sa odporúča pri problémoch so žlčníkom, pečeňou, pri nadúvaní, zápche či pocite ťažoby po jedle. Sirup z čiernej reďkovky pomáha pri kašli a prechladnutí.

čierna reďkovka
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/Savu Bogdan Mihai

TOP účinky čiernej reďkovky:

  • Podporuje trávenie a chuť do jedla
  • Čistí pečeň, rozpúšťa žlčové kamene
  • Posilňuje imunitu a pôsobí ako prírodné antibiotikum
  • Zmierňuje opuchy a odvádza nadbytočnú tekutinu
  • Bojuje proti kašľu, bronchitíde a parazitom
  • Podporuje hojenie žalúdočných vredov

Komu môže reďkovka uškodiť?

Napriek všetkým benefitom by mali byť niektorí ľudia opatrní. Podľa odborníkov sa šťava z reďkovky neodporúča piť tehotným ženám, osobám so žalúdočnými vredmi a ľuďom s ochoreniami štítnej žľazy. Pred jej pravidelnou konzumáciou je vhodné poradiť sa s lekárom.

Najlepšie je reďkovku jesť čerstvú. Napríklad v šalátoch, nátierkach alebo ako chrumkavú prílohu. Len tak si zachová maximum cenných látok a prinesie vášmu telu najviac úžitku.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie