Influencerka a tanečníčka Ivana Gáborík sa rada zvŕta v kuchyni. Na sociálnej sieti Instagram svojich fanúšikov zásobuje chutnými a jednoduchými receptmi. Nedávno na dovolenke v Chorvátsku pripravila chutné a nadýchané šišky, ktorým neodoláte ani vy!
Ivana Gáborík je známa svojim kulinárskym umením. Svojmu manželovi, ale aj dcérkam neustále pripravuje chutnú, ale hlavne zdravú stravu. Na tanieri tak majú vyvážené množstvo ovocia, i zeleniny. Influencerka je veľkou milovníčkou polievok, no tiež cestovín.
Jej lahodné cestoviny s lososom si obľúbilo množstvo gazdiniek po celom Slovensku. Rovnako aj výživné šťavelové pesto, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani profesionálni šéfkuchári. Najnovšie sa Ivanka rozhodla pripraviť sladkú dobrotu – nadýchané šišky, ktoré budú ako čerstvé aj na druhý deň.
Recept: Najjemnejšie šišky podľa Ivanky Gáborík
Potrebujete:
- 1 kg múky (hladkej alebo polohrubej, z ktorej vyjde približne 56 ks šišiek)
- 1 dcl oleja
- 3 stredne veľké uvarené zemiaky (tajná ingrediencia Ivanky, vďaka ktorému sú šišky mäkké aj na druhý deň)
- 4 polievkové lyžice rumu
- 2 kávové lyžičky soli
Kvások:
- 1 kocka kvasníc
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1/2 l mlieka
Postup:
- Z vlažného mlieka, cukru a kvasníc si pripravíme kvások.
- Do misky dáme múku, olej, rum, soľ a nastrúhané zemiaky. Následne pridáme kvások.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť prikryté a v teple približne 45-60 minút.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na doske na plát s priemerom približne 2 cm.
- Vykrojíme pohárom kolieska s priemerom približne 5 cm.
- Následne necháme cesto odpočívať ešte 15 minút.
- Vkladáme do oleja naopak, to znamená strana z dosky ide hore. Olej nesmie byť príliš horúci.
- Následne vysmážame z oboch strán do zlatista,
Šišky, chutný pokrm
Šišky patria medzi najobľúbenejšie sladké dobroty, ktoré si spájame s detstvom, jarmokmi a fašiangovým obdobím. Ich jemné, nadýchané cesto, zlatistá kôrka a sladká plnka z lekváru alebo čokolády robia zo šišiek pokušenie, ktorému sa jednoducho nedá odolať. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré potrebuje trochu trpezlivosti, no výsledok rozhodne stojí za to.
Domáce šišky chutia najlepšie ešte teplé, posypané cukrom a podávané s obľúbeným džemom, šľahačkou alebo len tak – ku káve či kakau.