Hoci najviac plodov nám príroda ponúka najmä počas letného obdobia, ani na jeseň sa nemáme na čo sťažovať! Niektoré rastliny, či kry potrebujú pocítiť najskôr silu mrazu, aby sa dali spracovať. Medzi ne patria nielen šípky, mišpule, ale aj trnky.
Trnky sú malé tmavomodré plody, ktoré nájdeme na území Slovenska už veľmi dávno. Hoci nemajú príjemnú sladkastú chuť, keďže sú skôr trpké a kyslé, prinášajú nám množstvo prospešných látok. Využitie nájdu aj v kuchyni, keďže sa z nich dajú vyrobiť výborné džemy, sirupy, likéry, či dokonca vína.
Kde tieto cenné plody hľadať? Najčastejšie sa nachádzajú na okraji lesov, na lúkach a tiež v blízkosti poľných ciest. Hoci vyzerajú trnkové kríky na prvý pohľad nenápadne a často splynú s okolitou prírodou, je dobré sa po nich porozhliadnuť a nazbierať si ich do zásob.
Trnky rastú ako kríky, ktoré dosahujú zvyčajne výšku približne 1-4 metre. Jedinou nevýhodou pri zbere trniek je to, že kry sú celé posiate nepríjemnými tŕňmi. Preto ak sa ich rozhodnete po prvých mrazoch zberať, nezabudnite si so sebou vziať rukavice, ktoré vám ochránia ruky. A prečo po mrazoch? Vtedy totiž trnky prirodzene zosladnú, keďže sa v nich koncentrujú cukry.
Bobule trniek majú na jeseň rôzne odtiene, no najčastejšie sa vyskytujú v modrej farbe. Na nich sa môže často objaviť sivý povlak, ktorý je však úplne neškodný. Slúži totiž ako prirodzená ochrana plodov, keďže ich chráni pred vyschnutím a tiež rôznymi škodcami.
Plné vitamínov
Malé bobuľky sú plné vitamínov a výživných látok. Trnky obsahujú triesloviny, ktoré podporujú trávenie. Navyše v nich nájdeme obsiahnuté flavonoidy, organické kyseliny a napokon aj vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému.
Už naši predkovia konzumovali trnky, keď mali problémy s trávením, pri zápaloch v tele, ale tiež bolestiach hrdla. Ak chcete detoxikovať organizmus, mali by sme taktiež siahnuť po malých nenápadných trnkách.
Konzumácia neopracovaných plodov trniek nie je veľmi príjemná, keďže sú veľmi kyslé. Možno ich však spracovať na džem, sirup, no z trniek si viete vyrobiť aj zdravú šťavu. Trnky sa tiež používajú na výrobu domáceho vína. Pripraviť si z nich však môžete aj čaj.