fbpx

Sucho nie je jediným ohrozením v pestovaní potravín. So zrážkami miznú aj opeľovače

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Martin Baumann)

Mnohí sa obávajú, že v suchu spôsobenom globálnym otepľovaním bude čoraz ťažšie pestovať plodiny potrebné na výrobu potravín. Existuje však aj ďalší problém, o ktorom vedci hovoria už dlho, ale ktorý je menej v centre pozornosti: miznutie opeľovačov spolu so zrážkami.

Nedávny článok vo vedeckom časopise Nature Ecology & Evolution poukazuje na vážny problém, ktorý nedostatok opeľujúceho hmyzu už spôsobuje. Vzhľadom na to, že 75 percent potravinárskych plodín potrebuje tieto živočíchy, je alarmujúce, že celosvetovo približne 60 percent potravinárskych plodín nemá dostatok hmyzu a neprodukuje toľko, koľko by mohlo.

Podľa ekologičky Katherine Turo, z Rutgersovej univerzity v USA, je zásadný nedostatok výskumov, ktoré by sa zaoberali tým, aký veľký nedostatok môže byť v globálnom poľnohospodárstve. Preto spolupracovala s medzinárodným tímom, ktorý skúmal vplyv menšieho počtu hmyzu na produkciu potravín.

Výskumníci analyzovali jeden z najkomplexnejších globálnych súborov údajov o opeľovaní plodín, ktorý zahŕňa najpopulárnejšie potravinárske plodiny, ktoré na získanie úrody potrebujú opeľovače. Databázu s názvom CropPol používajú odborníci už tri desaťročia na zaznamenávanie informácií o opeľovačoch, návštevnosti kvetov – ako často hmyz pristáva na kvetoch – a samotnom opeľovaní.

Odborníci zistili, že opeľovanie je slabé u 60 percent rastlín a tento problém sa týka 25 zo 49 rôznych skúmaných druhov rastlín. Najviac postihnuté sú čučoriedky, káva a jablká. Nízky počet opeľovačov sa týkal 85 percent krajín v databáze a problém sa vyskytuje na všetkých šiestich kontinentoch, uzatvára Science Alert.

Hoci sú údaje deprimujúce, podľa odborníka existuje nádej, že výskum v tejto oblasti môže pomôcť zlepšiť efektívnosť využívania ornej pôdy na uspokojenie dopytu po potravinách. Vypočítalo sa, že ak sa podarí zvýšiť mieru opeľovania v najhorších oblastiach, rozdiel medzi najlepšími a najhoršími oblasťami by sa mohol znížiť až o 63 percent.

Zo štúdií vyplynulo, že nízky počet opeľovačov je menej pravdepodobný v oblastiach, kde sa v okruhu 1 km od lokality nachádza veľká zalesnená plocha. To ilustruje zložitosť ekosystému. Je však potrebné ďalej skúmať príčinnú súvislosť medzi vyšším počtom opeľovačov a prítomnosťou zalesnených oblastí.

Odborníci však upozorňujú, že samotné zalesňovanie nie je riešením problému, pretože hmyz je citlivý aj na nedostatok zrážok, používanie pesticídov a globálne otepľovanie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie