Existuje mnoho diskusií o tom, kde je najlepšie skladovať vajcia, no odpoveď nie je až tak zložitá. Kľúčom k dlhšiemu zachovaniu čerstvosti vajec je ich skladovanie pri stabilnej teplote, či už ich uložíte do chladničky alebo na pracovnú dosku. Odborníčka Clare zo Saucy Dressings tvrdí, že aj keď je ideálne uchovávať vajcia v chladničke, dôležité je udržiavať stály teplotný režim, píše Mirror.
„Vajcia majú radi stálu teplotu – ideálne je, ak je teplota nižšia ako 20 °C. Ak máte spíž alebo miesto, kde je teplota stále pod touto hranicou, môžete ich skladovať mimo chladničky. Pre väčšinu domácností je však pohodlnejšie uchovávať vajcia v chladničke,“ vysvetlila Clare.
Rýchle kolísanie teplôt môže mať negatívny vplyv na kvalitu vajec, pretože zmena teploty vytvára kondenzáciu, ktorá preniká cez škrupinu a môže vytvoriť ideálne podmienky na rast baktérií, ako je salmonela.
Aj keď je úplne v poriadku skladovať vajcia na kuchynskej linke, kľúčom k ich dlhšej čerstvosti je zabezpečiť, aby teplota zostala stála. Ak vajcia začnú pri izbovej teplote, nemali by sa následne dať do chladničky ani naopak, pretože tento tepelný šok môže urýchliť ich znehodnotenie. Pre vajcia, ktoré zostávajú na pracovnej doske, odporúča Clare skladovať ich v miestach, ktoré nie sú vystavené priamemu svetlu, ako sú kuchynské skrinky alebo, ak máte šťastie, špajza.
Ak vám ide o predĺženie trvanlivosti vajec, ideálnym miestom je chladnička. Neustály chlad pomáha odstraňovať baktérie a spomaľuje proces ich starnutia. Nezabudnite však, že dvere chladničky sú „zakázanou zónou“ pre vajcia. Tieto miesta sú totiž najviac vystavené teplotným výkyvom, čo môže skrátiť ich čerstvosť. Clare odporúča skladovať vajcia na strednej poličke chladničky, kde teplota zostáva stabilnejšia.
Na rozdiel od USA, kde sa vajcia po umytí predpredávajú do chladničky, britské a európske spracovateľské postupy vajcia neumývajú, čím zachovávajú prirodzenú ochrannú vrstvu. Táto vrstva pôsobí ako bariéra proti baktériám, takže vajcia môžu zostať bezpečné na konzumáciu aj pri izbovej teplote, ak sú správne skladované pri stálom chlade.
V skratke: Vajcia môžu byť skladované v chladničke alebo na pracovnej doske, dôležité je zabezpečiť, aby teplota zostala konštantná a nemenná. Nezáleží na tom, či sa rozhodnete pre americký alebo britský spôsob – kľúčom je teplotná stálosť.