My sme sa rozhodli otestovať štyri druhy kvalitných bravčových šuniek.
Zastúpené sú iba šunky, kde je v rámci mäsovej zložky zastúpené dominantne bravčové mäso a sú jednoduché svojím zložením, t. j. neobsahujú žiadne zbytočné aditíva ako napr. dusitanovú soliacu zmes, ktorá je pri mäsových výrobkoch bežná.
Mnohí výrobcovia sa snažia obísť tento spôsob pridávaním štartovacej kultúry, čo ale v konečnom dôsledku vedie k rovnakému výsledku – dusitan sa tam nachádza. Testovanie prebehlo naslepo tak, že jednotlivé šunky sme nechali krátko pri izbovej teplote, aby sa rozvinuli chute, a následne ich ochutnali. Pri hodnotení sme brali do úvahy aj celkové množstvo a podiel mäsa. Pozreli sme sa aj na zloženie a jednotlivé zastúpenie ingrediencií.
č. 1: Slovenská šunka | č. 2: Nezbednícka detská šunka | č. 3: Dusená šunka | č. 4: Rustikálna šunka | |
---|---|---|---|---|
Výrobca | Mäso Parížek | Mäsovýroba Pečovská | Mäsiarstvo Tony | Village Farm |
Vôňa | výrazná | menej výrazná | veľmi výrazná | výrazná |
Chuť | výrazná mäsová | výrazná mäsová | menej výrazná | menej výrazná |
Štruktúra | jemná | tuhšia | jemná | tuhšia |
Pôvod mäsa | SR | EÚ | neuvedené | neuvedené |
Množstvo mäsa | 95 % | 85 % | 97,5 % | 96 % |
Počet ingrediencií | 5 | 5 (obsahuje škrob) | 4 | 4 |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 5/5 | 3/5 | 4/5 | 4/5 |
Zhrnutie testovania
Pri testovaní štyroch druhov kvalitných bravčových šuniek sa ukázalo, že aj keď ide na prvý pohľad o podobné výrobky, rozdiely medzi nimi sú citeľné.
Rozhodujúcimi kritériami boli vôňa, chuť, štruktúra, podiel mäsa a celkové zloženie. Je potrebné podotknúť, že všetky štyri testované výrobky patria medzi mimoriadne kvalitné.
Najlepšie v teste obstála Slovenská šunka od Mäso Parížek, ktorá zaujala výraznou vôňou, plnou mäsovou chuťou a jemnou štruktúrou. S podielom mäsa 95 % a jednoduchým zložením pôsobila najautentickejšie a zaslúžene získala najvyššie hodnotenie. Naopak, miernym sklamaním bola Nezbednícka detská šunka z Mäsovýroby Pečovská – jej vôňa aj chuť boli slabšie, štruktúra tuhšia a nižší podiel mäsa (85 %) dopĺňal škrob, ktorý v kvalitnej šunke nepôsobí práve prirodzene. Zaujímavým kandidátom bola Dusená šunka z Mäsiarstva Tony, ktorá mala veľmi výraznú vôňu a jemnú textúru, no chuť bola nevýrazná. Na druhej strane, najvyšší podiel mäsa (97,5 %) a iba štyri ingrediencie z nej robia poctivý výrobok. Rustikálna šunka od Village Farm ponúkla výraznú arómu a vysoký podiel mäsa (96 %), no jej tuhšia štruktúra a menej výrazná chuť ju odsunuli o kúsok vzad za víťaza.
Celkovo test potvrdil, že pri výbere šunky sa oplatí sledovať podiel mäsa a počet ingrediencií – čím jednoduchšie zloženie a vyšší obsah mäsa, tým prirodzenejšia chuť a lepšia kvalita. A hoci každá z testovaných šuniek mala svoje silné i slabšie stránky, jasným víťazom sa stala Slovenská šunka od Mäso Parížek, ktorá spája tradičný charakter s čistým spracovaním.
Testovali sme už aj proteínové tyčinky, biele rožky, špekáčiky, biely jogurt, pravý slovenský chlieb, smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Bravčovú šunku testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.