Testovali sme štyri druhy ochutených smotanových jogurtov. Každá línia jednotlivých výrobcov má špecifické príchute, pretože nebolo možné vybrať výrobky s identickými príchuťami. V testovaní sme sa preto pri ochucujúcej zložke zamerali najmä na jej výraznosť a parametre uvedené na obale (podiel ovocia a množstvo zložiek).
Testovanie prebehlo naslepo. Každá vzorka jogurtu bola dôkladne premiešaná s ochucujúcou zložkou a všetky jogurty mali rovnakú teplotu. Medzi jednotlivými testovaniami si ochutnávač neutralizoval chuť v ústach čistou vodou a na každú vzorku použil čistú lyžičku.
Na celkové hodnotenie mali okrem subjektívnych parametrov vplyv aj objektívne parametre, ktoré sú uvedené na obale.
Ako testovanie dopadlo si pozrite v tabuľke:
č. 1: | č. 2: | č. 3: | č. 4: | |
---|---|---|---|---|
Výrobca | Kukkonia | Zvolenská mliekareň | PD Lovčica Trubín | MILSY |
Názov | Žitnoostrovský smotanový jogurt | Zvolenský smotanový jogurt | Smotanový jogurt | Bánovecký smotanový jogurt |
Príchuť | malina – ostružina | čučoriedka | čučoriedka | marhuľa |
Množstvo tukov (%) | 10 % | 10 % | 10 % | 10 % |
Množstvo cukrov (na 100 g) | 8,8 g | 12 g | 14,4 g | 10,8 g |
Hustota | veľmi hustý | stredne hustý | veľmi hustý | riedky |
Kyslosť | mierna | chýba | chýba | chýba |
Ovocná zložka | mierne voňavá, bez kúskov ovocia | výrazná vôňa, s kúskami ovocia | výrazná vôňa, s malými kúskami ovocia | nevýrazná chuť, s malými kúskami ovocia |
Sladkosť (subjektívna) | optimálna | mierne zvýšená | výrazná | mierne zvýšená |
Podiel ovocia v ovocnej zložke | neuvedené, obsahuje iba šťavy | 40 % | 30 % | 20,2 % |
Počet zložiek v ovocnej zložke | 10, obsahuje škrob a arómy | 7, obsahuje škrob a arómy | 8, obsahuje škrob a arómy | 7, obsahuje škrob a arómy |
Celkový podiel ovocnej zložky | 15 % | 15 % | 20 % | 15 % |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 2/5 | 3/5 | 4/5 | 3/5 |
Zhrnutie
Smotanové jogurty sa vo všeobecnosti vyznačujú hustejšou konzistenciou, čo je spôsobené najmä vyšším podielom tuku. Tentokrát nezískal žiadny z testovaných výrobkov plný počet bodov. Je to najmä preto, že v každom testovanom výrobku, od veľkých aj menších výrobcov, sa nachádzali zložky, ktoré sú z nášho pohľadu zbytočné (škrob, arómy).
Najvyššie hodnotenie získal čučoriedkový smotanový jogurt z PD Lovčina Trubín, ktorý obsahuje až o 5 % vyšší podiel ovocnej zložky ako zvyšné tri jogurty. Jogurt mal zároveň aj výraznú farbu a chuť. Je však otázne, či bola výrazná chuť spôsobená pomerne vysokým podielom čučoriedok alebo arómou.
Na našom trhu sú však dostupné aj jogurty s mimoriadne kvalitným zložením ochucujúcej zložky, tentokrát sa však do testovania nedostali (najmä kvôli tomu, že ich predávajú iba v niektorých farmárskych obchodoch).
Testovali sme už aj teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Lieskovo-orieškové krémy testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.