Testovali sme obľúbené SMOTANOVÉ JOGURTY. Táto značka POHORELA, víťaz nás príjemne PREKVAPIL

Zdroj: iStream
Reklama

Testovali sme štyri druhy ochutených smotanových jogurtov. Každá línia jednotlivých výrobcov má špecifické príchute, pretože nebolo možné vybrať výrobky s identickými príchuťami. V testovaní sme sa preto pri ochucujúcej zložke zamerali najmä na jej výraznosť a parametre uvedené na obale (podiel ovocia a množstvo zložiek).

Testovanie prebehlo naslepo. Každá vzorka jogurtu bola dôkladne premiešaná s ochucujúcou zložkou a všetky jogurty mali rovnakú teplotu. Medzi jednotlivými testovaniami si ochutnávač neutralizoval chuť v ústach čistou vodou a na každú vzorku použil čistú lyžičku.

Na celkové hodnotenie mali okrem subjektívnych parametrov vplyv aj objektívne parametre, ktoré sú uvedené na obale.

Zdroj: iStream

Ako testovanie dopadlo si pozrite v tabuľke:

č. 1: č. 2: č. 3:č. 4:
VýrobcaKukkoniaZvolenská mliekareňPD Lovčica TrubínMILSY
NázovŽitnoostrovský smotanový jogurtZvolenský smotanový jogurtSmotanový jogurtBánovecký smotanový jogurt
Príchuťmalina – ostružinačučoriedkačučoriedkamarhuľa
Množstvo tukov (%)10 %10 %10 %10 %
Množstvo cukrov (na 100 g)8,8 g12 g14,4 g10,8 g
Hustotaveľmi hustýstredne hustýveľmi hustýriedky
Kyslosťmiernachýbachýbachýba
Ovocná zložkamierne voňavá, bez kúskov ovociavýrazná vôňa, s kúskami ovociavýrazná vôňa, s malými kúskami ovocianevýrazná chuť, s malými kúskami ovocia
Sladkosť (subjektívna)optimálnamierne zvýšenávýraznámierne zvýšená
Podiel ovocia v ovocnej zložkeneuvedené, obsahuje iba šťavy40 %30 % 20,2 %
Počet zložiek v ovocnej zložke10, obsahuje škrob a arómy7, obsahuje škrob a arómy8, obsahuje škrob a arómy7, obsahuje škrob a arómy
Celkový podiel ovocnej zložky15 %15 %20 %15 %
CELKOVÉ HODNOTENIE2/53/54/53/5

Zhrnutie

Smotanové jogurty sa vo všeobecnosti vyznačujú hustejšou konzistenciou, čo je spôsobené najmä vyšším podielom tuku. Tentokrát nezískal žiadny z testovaných výrobkov plný počet bodov. Je to najmä preto, že v každom testovanom výrobku, od veľkých aj menších výrobcov, sa nachádzali zložky, ktoré sú z nášho pohľadu zbytočné (škrob, arómy).

Najvyššie hodnotenie získal čučoriedkový smotanový jogurt z PD Lovčina Trubín, ktorý obsahuje až o 5 % vyšší podiel ovocnej zložky ako zvyšné tri jogurty. Jogurt mal zároveň aj výraznú farbu a chuť. Je však otázne, či bola výrazná chuť spôsobená pomerne vysokým podielom čučoriedok alebo arómou.

Na našom trhu sú však dostupné aj jogurty s mimoriadne kvalitným zložením ochucujúcej zložky, tentokrát sa však do testovania nedostali (najmä kvôli tomu, že ich predávajú iba v niektorých farmárskych obchodoch).

Testovali sme už aj teľacie párky, lieskovo-orieškové krémykyslú kapustuslané tyčinkymozzarellukyslé uhorkynealkoholické pivojahodové nanukyslovenské tvarohové dezertyslovenskú bryndzu, pečeňové paštétyslovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.

Lieskovo-orieškové krémy testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti