Testoval som štyri druhy výrobkov, ktoré sa dajú bežne kúpiť v našich potravinách a mäsiarstvach. Zastúpené sú iba párky, kde je v rámci mäsovej zložky zastúpené dominantne teľacie mäso a sú jednoduché svojim zložením, t. j. neobsahujú žiadne zbytočné aditíva ako napr. dusitanovú soliacu zmes, ktorá je pri mäsových výrobkoch bežná.
Testovanie prebehlo naslepo tak, že jednotlivé párky som najskôr zohrial v horúcej vode po dobu 4 minúty. Následne som ich nechal pri izbovej teplote vychladnúť a až potom som ich ochutnal. Jednotlivé parametre som zaznamenal do tabuľky, kde som pridal aj údaje, ktoré musia byť povinne uvedené na etikete.
č. 1 Teľacie párky Farma Turová | č. 2: Teľacie párky Mäso Parížek | č. 3: Teľacie párky extra Sytno | č. 4: Teľací párok Village Farm | |
---|---|---|---|---|
Chuť | jemná | výrazná | nevýrazná | výrazná |
Štruktúra | mierne zrnitá | jemná | jemná | tuhšia |
Farba | tmavo bordová | bledo hnedá | bledá ružová | bledá ružová |
Pôvod mäsa | SR, bio | SR | neuvedené | SR, Rakúsko |
Množstvo teľacieho mäsa (celkový podiel mäsa) | 85 % (85 %) | 43 % (86 %) | 83 % (83 %) | 80 % (100 %) |
Množstvo soli (na 100 g) | 2,3 g | 1,655 g | 2,1 g | 1,8 g |
Počet ingrediencií | 7 | 6 | 6 | 6 |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 5/5 | 5/5 | 3/5 | 4/5 |
Zhrnutie
Test teľacích párkov ukázal zopár zaujímavých informácií: napríklad výrobca Village Farm má nesprávne uvedené informácie na obale, pretože do celkového objemu párku nezarátava ostatné zložky okrem mäsa. Množstvo mäsa nemôže byť nikdy 100 %, pokiaľ sa tam pridávajú aj ďalšie ingrediencie. Na druhej strane časť mäsa v tomto párku pochádza z ich vlastného chovu, rovnako tak aj mäso v párkoch z Turovej, kde je mäso dokonca v bio kvalite. Všetci výrobcovia okrem Sytno mali jasne uvedený pôvod mäsa.
Vzhľadom na nízky počet ingrediencií a vysoký podiel mäsa sú všetky testované párky vhodné pre deti. Osobne by som však vybral párky od Mäso Parížek vzhľadom na najnižšie množstvo soli. Na záver je dôležité poznamenať aj to, že aj napriek tomu, že teľacie mäso obsiahnuté v párku má rovnaký podiel ako mäso bravčové, výrobca môže tento výrobok nazvať teľací párok.
Testoval som už aj lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Lieskovo-orieškové krémy testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.