Testovali sme OBĽÚBENÉ teľacie párky! Víťazi sú DVAJA, potopili favoritov SLOVÁKOV

Zdroj: Peter Wetzler, Pixabay
Reklama

Testoval som štyri druhy výrobkov, ktoré sa dajú bežne kúpiť v našich potravinách a mäsiarstvach. Zastúpené sú iba párky, kde je v rámci mäsovej zložky zastúpené dominantne teľacie mäso a sú jednoduché svojim zložením, t. j. neobsahujú žiadne zbytočné aditíva ako napr. dusitanovú soliacu zmes, ktorá je pri mäsových výrobkoch bežná.

Testovanie prebehlo naslepo tak, že jednotlivé párky som najskôr zohrial v horúcej vode po dobu 4 minúty. Následne som ich nechal pri izbovej teplote vychladnúť a až potom som ich ochutnal. Jednotlivé parametre som zaznamenal do tabuľky, kde som pridal aj údaje, ktoré musia byť povinne uvedené na etikete.

Zdroj: Peter Wetzler
č. 1 Teľacie párky Farma Turováč. 2: Teľacie párky Mäso Parížekč. 3: Teľacie párky extra Sytnoč. 4: Teľací párok Village Farm
Chuťjemnávýraznánevýraznávýrazná
Štruktúramierne zrnitájemnájemnátuhšia
Farbatmavo bordovábledo hnedábledá ružovábledá ružová
Pôvod mäsaSR, bioSRneuvedenéSR, Rakúsko
Množstvo teľacieho mäsa (celkový podiel mäsa)85 % (85 %)43 % (86 %)83 % (83 %)80 % (100 %)
Množstvo soli (na 100 g)2,3 g1,655 g2,1 g1,8 g
Počet ingrediencií7666
CELKOVÉ HODNOTENIE5/55/53/54/5

Zhrnutie

Test teľacích párkov ukázal zopár zaujímavých informácií: napríklad výrobca Village Farm má nesprávne uvedené informácie na obale, pretože do celkového objemu párku nezarátava ostatné zložky okrem mäsa. Množstvo mäsa nemôže byť nikdy 100 %, pokiaľ sa tam pridávajú aj ďalšie ingrediencie. Na druhej strane časť mäsa v tomto párku pochádza z ich vlastného chovu, rovnako tak aj mäso v párkoch z Turovej, kde je mäso dokonca v bio kvalite. Všetci výrobcovia okrem Sytno mali jasne uvedený pôvod mäsa.

Vzhľadom na nízky počet ingrediencií a vysoký podiel mäsa sú všetky testované párky vhodné pre deti. Osobne by som však vybral párky od Mäso Parížek vzhľadom na najnižšie množstvo soli. Na záver je dôležité poznamenať aj to, že aj napriek tomu, že teľacie mäso obsiahnuté v párku má rovnaký podiel ako mäso bravčové, výrobca môže tento výrobok nazvať teľací párok.

Testoval som už aj lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustuslané tyčinkymozzarellukyslé uhorkynealkoholické pivojahodové nanukyslovenské tvarohové dezertyslovenskú bryndzu, pečeňové paštétyslovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.

Lieskovo-orieškové krémy testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti