Testovali sme obľúbenú MLIEČNU ČOKOLÁDU! Slovenská kvalita ÚPLNE POTOPILA fialového favorita

Zdroj: Canva, iStream
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

My sme sa rozhodli otestovať štyri druhy mliečnych čokolád bežne dostupných v našich obchodoch. Vyberali sme značky tak, aby boli zastúpené rôzne skupiny: zákazníkmi obľúbené, s označením “fino de aroma” či v bio kvalite.

Štyri vybrané druhy mliečnej čokolády sme hodnotili naslepo, aby nás neovplyvnila značka ani obal. Každú sme posudzovali podľa vône, chuti textúry a zloženia – od prvého zakusnutia až po doznievanie sladkosti. Zamerali sme sa aj na zloženie a obsah kakaa, aby bolo porovnanie čo najobjektívnejšie.

Toto sú výsledky:

č. 1: Lyrač. 2: dmBioč. 3: Lidlč. 4: Milka
Obsah kakaovej sušiny50 %37 %30 %33 %
Chrumkavosťvýraznámálo výraznáchýbanevýrazná
Chuťčokoládovámierne čokoládovásladká, nevýraznásladká, málo výrazná
Vôňavýraznámálo výraznánevýraznávýrazná
Množstvo cukru (na 100 g)36 g44 g56,6 g55 g
Po rozpusteníkrémová, jemnámierne krémovávýrazne sladkásladká
Zloženie4 zložky4 zložky9 zložiek9 zložiek
“Čistota” zloženiaokoklieskovooriešková pastalieskovooriešková pasta, aróma
CELKOVÉ HODNOTENIE5/54/52/52/5

Zhrnutie testovania

Porovnanie štyroch druhov mliečnej čokolády ukázalo, že jednoduché zloženie a vyšší podiel kakaa sa premietajú do lepšej chuti aj vône.

Jednoznačným víťazom sa stala čokoláda Lyra, ktorá zaujala 50 % obsahom kakaovej sušiny, výraznou arómou a krémovou konzistenciou pri rozpúšťaní. S minimom pridaných surovín (len štyri zložky) dosiahla plné hodnotenie 5/5.

Druhé miesto obsadila dmBio, ktorá ponúkla solídnu kakaovú chuť, primeranú sladkosť a rovnako jednoduché zloženie. Jej 37 % obsah kakaa a nižší podiel cukru (44 g/100 g) ju odlíšil od komerčnejších tabuliek.

Zdroj: iStream

Na opačnom konci rebríčka skončili Lidl a Milka. Obe majú výrazne vyšší obsah cukru (viac než 55 g/100 g), zložitejší recept a sladkú, no menej čokoládovú chuť. V zložení sa nachádza aj lieskovooriešková pasta, ktorá suplementuje chuť kakaových bôbov, a v Milke aj aróma.

Lidl sa ukázal ako najmenej kakaový (len 30 %), čo sa prejavilo aj v nevýraznej aróme a chuti. Milka síce voňala príjemne (vďaka aróme neznámeho pôvodu a zloženia), no chuťovo neponúkla výraznejší kakaový profil.

Celkovo test potvrdil, že pri mliečnej čokoláde sa oplatí sledovať nielen značku, ale najmä percento kakaa, obsah cukru a počet prísad – práve tieto faktory najviac ovplyvňujú výsledný zážitok z každého štvorčeka. A aj keď sú čokolády s vyšším podielom kakaa drahšie, je rozumné do nich investovať.

Testovali sme už aj bravčovú šunku, proteínové tyčinkybiele rožkyšpekáčikybiely jogurtpravý slovenský chliebsmotanové jogurtyteľacie párkylieskovo-orieškové krémykyslú kapustuslané tyčinkymozzarellukyslé uhorkynealkoholické pivojahodové nanukyslovenské tvarohové dezertyslovenskú bryndzu, pečeňové paštétyslovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.

Mliečnu čokoládu testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti