My sme sa rozhodli otestovať štyri druhy mliečnych čokolád bežne dostupných v našich obchodoch. Vyberali sme značky tak, aby boli zastúpené rôzne skupiny: zákazníkmi obľúbené, s označením “fino de aroma” či v bio kvalite.
Štyri vybrané druhy mliečnej čokolády sme hodnotili naslepo, aby nás neovplyvnila značka ani obal. Každú sme posudzovali podľa vône, chuti textúry a zloženia – od prvého zakusnutia až po doznievanie sladkosti. Zamerali sme sa aj na zloženie a obsah kakaa, aby bolo porovnanie čo najobjektívnejšie.
Toto sú výsledky:
č. 1: Lyra | č. 2: dmBio | č. 3: Lidl | č. 4: Milka | |
---|---|---|---|---|
Obsah kakaovej sušiny | 50 % | 37 % | 30 % | 33 % |
Chrumkavosť | výrazná | málo výrazná | chýba | nevýrazná |
Chuť | čokoládová | mierne čokoládová | sladká, nevýrazná | sladká, málo výrazná |
Vôňa | výrazná | málo výrazná | nevýrazná | výrazná |
Množstvo cukru (na 100 g) | 36 g | 44 g | 56,6 g | 55 g |
Po rozpustení | krémová, jemná | mierne krémová | výrazne sladká | sladká |
Zloženie | 4 zložky | 4 zložky | 9 zložiek | 9 zložiek |
“Čistota” zloženia | ok | ok | lieskovooriešková pasta | lieskovooriešková pasta, aróma |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 5/5 | 4/5 | 2/5 | 2/5 |
Zhrnutie testovania
Porovnanie štyroch druhov mliečnej čokolády ukázalo, že jednoduché zloženie a vyšší podiel kakaa sa premietajú do lepšej chuti aj vône.
Jednoznačným víťazom sa stala čokoláda Lyra, ktorá zaujala 50 % obsahom kakaovej sušiny, výraznou arómou a krémovou konzistenciou pri rozpúšťaní. S minimom pridaných surovín (len štyri zložky) dosiahla plné hodnotenie 5/5.
Druhé miesto obsadila dmBio, ktorá ponúkla solídnu kakaovú chuť, primeranú sladkosť a rovnako jednoduché zloženie. Jej 37 % obsah kakaa a nižší podiel cukru (44 g/100 g) ju odlíšil od komerčnejších tabuliek.

Na opačnom konci rebríčka skončili Lidl a Milka. Obe majú výrazne vyšší obsah cukru (viac než 55 g/100 g), zložitejší recept a sladkú, no menej čokoládovú chuť. V zložení sa nachádza aj lieskovooriešková pasta, ktorá suplementuje chuť kakaových bôbov, a v Milke aj aróma.
Lidl sa ukázal ako najmenej kakaový (len 30 %), čo sa prejavilo aj v nevýraznej aróme a chuti. Milka síce voňala príjemne (vďaka aróme neznámeho pôvodu a zloženia), no chuťovo neponúkla výraznejší kakaový profil.
Celkovo test potvrdil, že pri mliečnej čokoláde sa oplatí sledovať nielen značku, ale najmä percento kakaa, obsah cukru a počet prísad – práve tieto faktory najviac ovplyvňujú výsledný zážitok z každého štvorčeka. A aj keď sú čokolády s vyšším podielom kakaa drahšie, je rozumné do nich investovať.
Testovali sme už aj bravčovú šunku, proteínové tyčinky, biele rožky, špekáčiky, biely jogurt, pravý slovenský chlieb, smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Mliečnu čokoládu testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.