Testovali sme 4 druhy bielych jogurtov. V testovaní sa nachádzajú dva bio výrobky a dva klasické jogurty, jeden označený ako farmársky. Testovanie prebehlo naslepo a všetky jogurty mali rovnakú teplotu. Pred ochutnaním sme ich pomiešali a medzi každou ochutnávkou neutralizovali chuť v ústach čistou vodou. Rozdiely boli pomerne zásadné, najmä čo sa týka konzistencie, vône a chuti. V tabuľke okrem toho uvádzame aj zloženie a pôvod mlieka.
č. 1 | č. 2 | č. 3 | č. 4 | |
---|---|---|---|---|
Výrobca | Agravital | Milk Agro | Važec | Zelený Klátov |
Názov | Farmársky jogurt z Horehronia | Sabi | Bio Biely | Bio jogurt |
Vôňa | výrazná | menej výrazná | nevýrazná | výrazná |
Konzistencia | krémová | krémová | krémová | krémová |
Kyslosť | stredne výrazná | mierna | veľmi mierna | takmer žiadna |
Hustota | stredne hustý | veľmi hustý | gélovitá, tekutá | gélovitá |
Chuť | výrazná | výrazná | nevýrazná | nevýrazná |
Množstvo tukov | 3,8 g | 9 g | 3 g | 3 g |
Zloženie | mlieko, kultúra | mlieko, smotana, sušené mlieko, kultúry | mlieko, jogurtová kultúra | mlieko, kultúra |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 5/5 | 4/5 | 3/5 | 2/5 |
Testovanie ukázalo, že aj na slovenskom trhu nájdeme širokú škálu kvalitných bielych jogurtov avšak s rôznorodými vlastnosťami.

Zhrnutie testovania
Víťazom sa stal Farmársky jogurt z Horehronia od spoločnosti Agravital, ktorý zaujal vyváženou chuťou, príjemnou konzistenciou a poctivým zložením len z dvoch ingrediencií. Jeho stredne výrazná kyslosť a krémová štruktúra pôsobili prirodzene a autenticky – výsledkom je plný chuťový zážitok bez zbytočných prísad.
Druhú priečku obsadil jogurt Sabi od spoločnosti Milk Agro, ktorý síce obsahoval vyšší podiel tuku a obohatené zloženie (smotana, sušené mlieko), no vynikal výraznou chuťou a hustou konzistenciou, čo ocenia najmä milovníci sýtejších jogurtov. Dôvod, prečo nezískal najvyššiu známku, je pomerne vysoký obsah tukov a “zbytočné” použitie sušeného mlieka.
Bio jogurty od výrobcov Važec a Zelený Klátov ponúkli zaujímavú alternatívu pre spotrebiteľov uprednostňujúcich ekologickú výrobu, no z hľadiska chuti a textúry výrazne zaostávali za konkurenciou. Obe značky pôsobili nevýrazne, mali redšiu konzistenciu a minimálnu kyslosť, čo síce môže vyhovovať citlivejším konzumentom, ale celkovo pôsobili menej presvedčivo vzhľadom k tomu, že pri bielom jogurte očakávam výraznú jogurtovú chuť.
Celkovo možno povedať, že kvalita bielych jogurtov na Slovensku je na dobrej úrovni, no rozdiely medzi jednotlivými produktmi sú citeľné – najmä v chuti, hustote a obsahu tuku. Pre konečného spotrebiteľa tak zostáva kľúčovým faktorom osobná preferencia: niekto hľadá výraznú kyslosť a chuť, iný zas jemnejšiu alternatívu s nižším obsahom tuku. Výber je široký a kvalitné možnosti sa rozhodne nájdu.
Testovali sme už aj pravý slovenský chlieb, smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu,pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku,slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Biely jogurt testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.