Pri našom testovaní sme sa zamerali na štyri druhy kváskových pšeničných chlebov, aby sme preskúmali ich chuť, štruktúru a vlastnosti.
Na trhu je množstvo výrobkov, z ktorých som si mohol vybrať, z remeselných pekární či z pultov bežných reťazcov. Vybrali sme preto štyri druhy, z ktorých tri sa dajú kúpiť v bežných supermarketoch a jeden pochádza z remeselnej pekárne.
Chleby je v zásade možné rozdeliť podľa rôznych kritérií. Jedno z nich je, či je chlieb balený alebo voľný, ďalšie zasa, či je čerstvý alebo vyrobený dopečením zo zmrazeného polotovaru. V testovaní sú zastúpené chleby všetkých spomínaných druhov. Testovanie prebehlo na slepo a na dvakrát. Prvá časť testovania prebehla v deň kúpy chleba, druhá po dvoch dňoch. Chleby boli uskladnené v rovnakých podmienkach a kúpené v rovnaký čas.
č. 1: Záhoracké pekárne a cukrárne | č. 2: Bochník kváskový | č. 3: Poctivý kváskový chlieb | č. 4: Pšeničný chlieb | |
---|---|---|---|---|
Kúpené v | Billa | Lidl | Billa | Pochlieb |
Balenie | balený | nebalený | nebalený | nebalený |
Polotovar | nie | áno | áno | nie |
Chrumkavosť kôrky | chýba | výrazná | mierna | výrazná |
Kyslosť | chýba | veľmi mierna | chýba | mierna |
Vôňa | nevýrazná | mierna chlebová | mierna chlebová | výrazná chlebová |
Chuť | nevýrazná | cítiť zvláštnu pachuť | mierna chlebová | výrazná chlebová |
Kvalita po dvoch dňoch | nezmenená | mierne tvrdá | nezmenená | nezmenená |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 2/5 | 3/5 | 4/5 | 5/5 |
Zhrnutie
Na základe nášho testovania štyroch druhov kváskových pšeničných chlebov môžeme konštatovať, že medzi nimi existujú výrazné rozdiely v chrumkavosti kôrky, chuti, vôni aj celkovej kvalite.
Najlepšie si v našom hodnotení viedol pšeničný chlieb z remeselnej pekárne Pochlieb, ktorý získal najvyššie hodnotenie 5/5. Vyznačoval sa výraznou chlebovou chuťou a vôňou, chrumkavou kôrkou a výbornou konzistenciou aj po dvoch dňoch. Spĺňal všetky parametre, ktoré kvalitný chlieb má mať.
Na druhom mieste skončil poctivý kváskový chlieb z Billy s hodnotením 4/5. Mal miernu chlebovú chuť a vôňu, avšak menej výraznú chrumkavosť kôrky.
Bochník kváskový z Lidla dostal 3/5 najmä kvôli zvláštnej pachuti a miernemu stvrdnutiu po dvoch dňoch.
Najslabšie dopadol poctivý chlieb kváskový zo Záhoria z Billy, ktorý získal iba 2/5 – jeho chuť aj vôňa boli nevýrazné a úplne mu chýbala chrumkavá kôrka.
Tento test potvrdil, že nie všetky kváskové chleby sú rovnako kvalitné a že pri výbere sa oplatí zohľadniť nielen cenu, ale aj kvalitu spracovania a surovín, a v prípade, že máte v blízkosti remeselnú pekáreň, určite si kúpte chlieb tam.
Testovali sme už aj smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu,pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku,slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Kváskový chlieb testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.