Testovali sme PRAVÝ SLOVENSKÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB. Víťaz bol jasný, kvalitou nás však ŠOKOVAL známy reťazec

chlieb kvások
Zdroj: Peter Wetzler, Canva
Reklama

Pri našom testovaní sme sa zamerali na štyri druhy kváskových pšeničných chlebov, aby sme preskúmali ich chuť, štruktúru a vlastnosti.

Na trhu je množstvo výrobkov, z ktorých som si mohol vybrať, z remeselných pekární či z pultov bežných reťazcov. Vybrali sme preto štyri druhy, z ktorých tri sa dajú kúpiť v bežných supermarketoch a jeden pochádza z remeselnej pekárne.

Chleby je v zásade možné rozdeliť podľa rôznych kritérií. Jedno z nich je, či je chlieb balený alebo voľný, ďalšie zasa, či je čerstvý alebo vyrobený dopečením zo zmrazeného polotovaru. V testovaní sú zastúpené chleby všetkých spomínaných druhov. Testovanie prebehlo na slepo a na dvakrát. Prvá časť testovania prebehla v deň kúpy chleba, druhá po dvoch dňoch. Chleby boli uskladnené v rovnakých podmienkach a kúpené v rovnaký čas.

č. 1: Záhoracké pekárne a cukrárneč. 2: Bochník kváskovýč. 3: Poctivý kváskový chliebč. 4: Pšeničný chlieb
Kúpené vBillaLidl BillaPochlieb
Baleniebalenýnebalenýnebalenýnebalený
Polotovarnieánoánonie
Chrumkavosť kôrkychýbavýraznámiernavýrazná
Kyslosťchýbaveľmi miernachýbamierna
Vôňanevýraznámierna chlebovámierna chlebovávýrazná chlebová
Chuťnevýraznácítiť zvláštnu pachuťmierna chlebovávýrazná chlebová
Kvalita po dvoch dňochnezmenenámierne tvrdánezmenenánezmenená
CELKOVÉ HODNOTENIE2/53/54/55/5

Zhrnutie

Na základe nášho testovania štyroch druhov kváskových pšeničných chlebov môžeme konštatovať, že medzi nimi existujú výrazné rozdiely v chrumkavosti kôrky, chuti, vôni aj celkovej kvalite.

Najlepšie si v našom hodnotení viedol pšeničný chlieb z remeselnej pekárne Pochlieb, ktorý získal najvyššie hodnotenie 5/5. Vyznačoval sa výraznou chlebovou chuťou a vôňou, chrumkavou kôrkou a výbornou konzistenciou aj po dvoch dňoch. Spĺňal všetky parametre, ktoré kvalitný chlieb má mať.

Na druhom mieste skončil poctivý kváskový chlieb z Billy s hodnotením 4/5. Mal miernu chlebovú chuť a vôňu, avšak menej výraznú chrumkavosť kôrky.

Bochník kváskový z Lidla dostal 3/5 najmä kvôli zvláštnej pachuti a miernemu stvrdnutiu po dvoch dňoch.

Najslabšie dopadol poctivý chlieb kváskový zo Záhoria z Billy, ktorý získal iba 2/5 – jeho chuť aj vôňa boli nevýrazné a úplne mu chýbala chrumkavá kôrka.

Tento test potvrdil, že nie všetky kváskové chleby sú rovnako kvalitné a že pri výbere sa oplatí zohľadniť nielen cenu, ale aj kvalitu spracovania a surovín, a v prípade, že máte v blízkosti remeselnú pekáreň, určite si kúpte chlieb tam.

chlieb
Zdroj: Peter Wetzler

Testovali sme už aj smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémykyslú kapustuslané tyčinkymozzarellukyslé uhorkynealkoholické pivojahodové nanukyslovenské tvarohové dezertyslovenskú bryndzu,pečeňové paštétyslovenskú červenú papriku,slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.

Kváskový chlieb testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti