V lete treba byť pri príprave a skladovaní potravín opatrný. Riziko ochorení z potravín možno znížiť dodržiavaním viacerých zásad. Uviedla to Katarína Kromerová, ktorá je zástupkyňou hlavného hygienika SR.
Odporúčanie
„Kupujte len také množstvo a druhy potravín, ktoré ste schopní skonzumovať do vyznačeného dátumu spotreby, a pre ktoré máte zaistené podmienky skladovania podľa pokynov výrobcu na obale. (…) Pri nákupe uprednostňujte tepelne spracované potraviny, napríklad pasterizované mlieko pred surovým,“ odporučila zástupkyňa.
Jedenie pokrmov z mäsa, hydiny a vajec len dostatočne tepelne spracované
Odborníčka tiež apeluje na to, aby ľudia jedli pokrmy z mäsa, hydiny a vajec len dostatočne tepelne spracované. Teplota by mala podľa jej slov dosiahnuť najmenej 70 stupňov Celzia vo všetkých častiach spracovanej potraviny. „Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielka a žĺtka pevné,“ dodala Kromerová.
Poukázala na to, že najdôležitejšie zásady prevencie spracovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) do piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám. Ide o potrebu udržiavania čistoty, oddeľovania surových potravín a uvarených pokrmov, používania zdravotne bezpečnej vody a surovín, skladovania potravín pri bezpečnej teplote a dôkladnosti pri varení a ohrievaní.