Poľské úrady varujú pred konzumáciou hovädzieho tataráku, ktorý sa predáva po celej krajine. Testy odhalili prítomnosť baktérie Escherichia coli (STEC), ktorá môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Výrobca začal okamžité stiahnutie problémovej šarže z trhu.
Poľskí hygienici upozornili verejnosť, aby nekupovala hovädzí tatarák dostupný v miestnych obchodoch, keďže kontroly odhalili prítomnosť zdraviu nebezpečnej baktérie. Výrobca začal stiahnuť problémovú šaržu z trhu, pričom celý proces je dohliadaný úradmi pre kontrolu potravín, ktoré zároveň vedú vyšetrovanie incidentu, uvádza portál Polsat News.
Hygienici vyzývajú: Nekonzumujte mäso
Hlavný hygienický inšpektorát v Poľsku vydal mimoriadne varovanie pre Hovädzí tatarák (Tatarskie mięso wołowe). „U takto kontaminovaného produktu hrozí otrava jedlom,“ upozorňujú hygienici na svojej webovej stránke. Balíčky problémového výrobku vážia 200 g, dátum minimálnej trvanlivosti je 24. 10. 2025 a číslo šarže je 8525281202.

Výrobcom a distribútorom je spoločnosť Sokołów S.A. so sídlom v meste Tarnów. Úrady vyzvali ľudí, ktorí mäso už zakúpili, aby ho v žiadnom prípade nekonzumovali a v prípade zdravotných problémov kontaktovali lekára. „Ak sa u vás po konzumácii uvedeného výrobku objavia zdravotné problémy, kontaktujte hneď svojho lekára,“ dodali hygienici.
Všetky obchody po celej krajine boli vyzvané stiahnuť problémovú šaržu z pultov. Výrobca zároveň začal konanie o stiahnutí produktu z trhu a úrady dohliadajú na celý proces.
Riziko baktérie Escherichia coli
Baktéria E. coli bežne žije v črevách ľudí a teplokrvných živočíchov a väčšina kmeňov je neškodná alebo dokonca prospešná. Niektoré kmene však môžu spôsobiť vážne tráviace problémy, ako sú silné kŕče, hnačky alebo vracanie. Konzumácia kontaminovaného hovädzieho tataráku predstavuje pre zdravie reálne riziko otravy jedlom.


