Jablká a mrkva
Podľa štúdie z roku 2021 rastliny absorbujú mikroplasty cez korene a prenášajú ich do plodov, listov a stoniek. Jablká sú najviac kontaminovaným ovocím, pričom jeden gram obsahuje viac ako 100 000 kúskov mikroplastov. Mrkva, ako jedlý koreň, patrí medzi najviac kontaminované druhy zeleniny.
Ryby
Ryby obsahujú vyššie koncentrácie mikroplastov ako iné morské plody. Podľa NutritionFacts.org mäso rýb, ako je kanica, chochlačka a pleskáč, obsahuje stovky mikroplastických častíc na porciu.
Čaj
Ak používate čajové vrecúška, popíjate s čajom aj veľa plastov. Štúdia McGill University v Quebecu zistila, že jediné čajové vrecúško môže uvoľniť do nápoja až 11,6 miliardy mikroplastických a 3,1 miliardy nanoplastických častíc.
Cukor
Štúdia z roku 2022 ukázala, že komerčne dostupný cukor je významným zdrojom mikroplastov. Výskumníci našli mikroplasty vo všetkých testovaných značkách cukrov.
Ako obmedziť príjem mikroplastov?
Hoci je nemožné úplne sa vyhnúť mikroplastom, existujú spôsoby, ako znížiť ich príjem:
- Uprednostňujte čerstvé a nespracované potraviny.
- Vyhýbajte sa baleným potravinám a nápojom v plastových obaloch.
- Nepoužívajte plastové nádoby na ohrievanie jedla v mikrovlnke.
- Pravidelne preplachujte ryžu a inú zeleninu pred konzumáciou.
Aj keď sa mikroplasty stali neoddeliteľnou súčasťou našej stravy, môžeme urobiť malé kroky na minimalizovanie ich negatívneho dopadu na naše zdravie. Možno je čas prehodnotiť, čo si nabudúce naložíme na tanier!