Keď v roku 2024 zomrela vo veku 117 rokov María Branyas Morera, zanechala za sebou viac než len spomienky. Dala vede posledný, neoceniteľný dar – vzorky svojho tela, v ktorých sa ukrývalo tajomstvo jej neuveriteľnej vitality.
Vedci sa pustili do pátrania a to, čo objavili, nebolo len o šťastných génoch. Najväčšie prekvapenie sa skrývalo na mieste, ktoré môže ovplyvniť každý z nás – v jej črevách. Píše o tom sciencealert.com.
Samozrejme, genetická analýza potvrdila to, čo všetci tušili. María mala v DNA zakódované ochranné varianty, ktoré ju chránili pred bežnými chorobami a neduhmi staroby. Bola to genetická lotéria, ktorú vyhrala. Skutočná záhada sa však ukázala, keď sa vedci pozreli na jej mikrobióm – rozsiahlu komunitu baktérií a mikroorganizmov obývajúcich jej tráviaci trakt. Tento vnútorný ekosystém zohráva kľúčovú úlohu v našom zdraví, od trávenia potravy až po komunikáciu s mozgom. A ten Máriin bol vskutku mimoriadny.
Jej črevá nepoznali starobu
S pribúdajúcim vekom sa črevný mikrobióm väčšiny ľudí mení. Stráca svoju rozmanitosť, ubúdajú v ňom prospešné baktérie a tento úpadok je často spájaný s krehkosťou a chorobami. Črevá Márie Branyas Morerovej však rozprávali úplne iný príbeh. Jej mikrobióm bol rovnako pestrý a rozmanitý ako u človeka o desiatky rokov mladšieho. Obzvlášť bohatý bol na baktérie z rodu Bifidobacterium.
Tieto mikroorganizmy sú jedny z prvých, ktoré osídlia črevá novorodenca, a počas života sú spájané s podporou imunity, ochranou pred tráviacimi ťažkosťami a reguláciou cholesterolu. Kým u väčšiny starších ľudí ich počet klesá, u Márie sa držali na úrovniach, aké vedci predtým zaznamenali aj u iných storočných ľudí. Jej nezvyčajne mladistvý mikrobióm pravdepodobne výrazne prispel k jej zdraviu a mimoriadnej dlhovekosti.
Záhadu vyriešil jej nákupný zoznam
Ako si dokázala udržať takúto vnútornú silu? Odpoveď sa zrejme skrýva v jej jednoduchých stravovacích návykoch. María uviedla, že každý deň zjedla tri jogurty s obsahom živých bakteriálnych kultúr, ktoré sú známe tým, že podporujú rast práve spomínaných bifidobaktérií. Okrem toho sa celý život držala stredomorskej stravy, ktorá je dlhodobo spájaná s rozmanitým mikrobiómom a pevným zdravím.
Ak chcete nasledovať jej príklad, nemusíte sa spoliehať len na jogurty. Svoje dobré baktérie môžete podporiť aj konzumáciou kefíru, kombuchy či fermentovanej zeleniny ako kimchi a kyslá kapusta. Tieto potraviny obsahujú probiotiká – živé organizmy, ktoré osídľujú vaše črevá.
Probiotiká však potrebujú palivo. Tým sú prebiotiká, čo je v podstate vláknina z potravín ako cibuľa, cesnak, pór, špargľa, banány, ovsené vločky či strukoviny. Kombinácia probiotík a prebiotík pomáha udržiavať váš vnútorný ekosystém v rovnováhe.
Hoci Máriin príbeh je fascinujúci, vedci upozorňujú, že ide o štúdiu jediného človeka. Jej dlhovekosť bola výsledkom dokonalej súhry mnohých faktorov: ochranných génov, efektívneho metabolizmu a nízkej miery zápalov v tele. My si síce svoje gény vybrať nemôžeme, no môžeme si vybrať, čím budeme kŕmiť našu vnútornú záhradu.
Tieto zvyky vám možno síce nezaručia život do 117 rokov, ale sú preukázateľne spojené s nižším rizikom rakoviny, cukrovky 2. typu a srdcovo-cievnych ochorení.