Viete, ako vznikli názvy SLÁVNYCH JEDÁL? Niektoré vás PORIADNE zaskočia

Ilustračná foto
Zdroj: Unsplash
Reklama

Za mnohými ikonickými pokrmami, ktoré dnes poznáme a milujeme, sa skrývajú fascinujúce príbehy. Niektoré nesú mená panovníkov, umelcov či spisovateľov, iné odkazujú na miesta alebo historické udalosti. Spoznajte históriu jedál, ktoré neodmysliteľne patria do svetovej gastronómie.

Slávni ľudia na tanieri

Šalát Cézar – nie cisársky, ale šéfkuchársky

Hoci by sa mohlo zdať, že tento obľúbený šalát pochádza z čias starého Ríma, jeho história je omnoho mladšia. V roku 1924 ho v mexickej Tijuane pripravil taliansky šéfkuchár Caesar Cardini. Jednoduchá kombinácia rímskeho šalátu, parmezánu a krutónov sa rýchlo stala hitom po celom svete.

jedlo
Zdroj: Unsplash

Omeleta Arnold Bennett – knižná inšpirácia v kuchyni

Tento delikátny pokrm so syrom a údenou treskou vznikol v 20. rokoch 20. storočia v hoteli Savoy v Londýne pre britského spisovateľa Arnolda Bennetta. Obľúbil si ju natoľko, že hotel ju zaradil do stálej ponuky.

Mozartove gule – sladká pocta géniovi

Marcipánové guľôčky v čokoládovej poleve vytvoril v roku 1890 salzburský cukrár Paul Fürst. Na počesť skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, rodáka zo Salzburgu, dostali jeho meno a dodnes patria k najobľúbenejším rakúskym cukrovinkám.

Jedlá pomenované po mestách a krajinách

Pizza Margherita – farby Talianska na tanieri

Neapolský šéfkuchár Raffaele Esposito v roku 1889 pripravil špeciálnu pizzu pre kráľovnú Margheritu Savojskú. Použil paradajky, mozzarellu a bazalku, čím vytvoril jedlo v národných farbách Talianska. Na jej počesť ju nazval „Margherita“.

Zdroj: freepik

Hovädzie Wellington – chuť víťazstva

Pôvod tohto pokrmu obaleného v lístkovom ceste je zahalený tajomstvom, no predpokladá sa, že ho pomenovali po vojvodovi z Wellingtonu, slávnom britskom generálovi, ktorý porazil Napoleona v bitke pri Waterloo.

Pho – francúzsky odtlačok vo Vietname

Táto ikonická vietnamská polievka pravdepodobne čerpá inšpiráciu z francúzskeho „pot-au-feu“ (hovädzie mäso vo vývare). Jej názov je dôkazom prepojenia vietnamskej a francúzskej kuchyne počas koloniálnej éry.

Zdroj: Unsplash

Gastronómia ovplyvnená umením a históriou

Carpaccio – inšpirované maliarstvom

V roku 1950 taliansky šéfkuchár Giuseppe Cipriani vytvoril jedlo zo surového hovädzieho mäsa nakrájaného na tenké plátky a pomenoval ho po renesančnom maliarovi Vittore Carpacciovi. Červené a biele tóny mäsa mu pripomínali farby umelcových obrazov.

carpaccio
Zdroj: Unsplash

Bellini – nápoj s umeleckou dušou

Kombinácia prosecca a broskyňového pyré vznikla v benátskom Harry’s Bare v roku 1948. Jej tvorca Giuseppe Cipriani pomenoval kokteil po maliarovi Giovannim Bellinim, pretože mu jeho farba pripomínala odtiene umelcových diel.

Nezabudnuteľné pochúťky s aristokratickým pôvodom

Sacherova torta – sladké dedičstvo Viedne

V roku 1832 vytvoril mladý cukrár Franz Sacher čokoládovú tortu pre knieža Metternicha. Táto dezertná ikona sa rýchlo stala symbolom viedenskej kuchyne.

Boeuf Stroganov – ruská elegancia na tanieri

Toto slávne hovädzie na smotanovej omáčke nesie meno po aristokratovi Stroganovovi, členovi bohatej ruskej rodiny zo 17. storočia.

Ikony každodennej gastronómie

Sendvič – rýchle jedlo z hazardnej hry

V roku 1762 si britský aristokrat John Montagu, štvrtý gróf zo Sandwichu, počas hazardnej hry vyžiadal jedlo, ktoré by mohol jesť bez prerušenia. Tak vznikol legendárny pokrm, ktorý sa stal celosvetovým fenoménom.

Kaiserka – pečivo hodné cisára

Tento typický rakúsky chlieb je pomenovaný po cisárovi Františkovi Jozefovi I., ktorý vládol v rokoch 1848 – 1916. Slovo „kaiser“ znamená cisár, čím sa zdôrazňuje jeho vznešenosť.

Kaiserka
Zdroj: Flickr

Sladký záver: Čo skrývajú známe dezerty?

Pavlova torta – baletná ľahkosť na tanieri

Táto nadýchaná torta z pusinky a šľahačky bola údajne vytvorená na počesť ruskej baletky Anny Pavlovej počas jej turné po Austrálii a Novom Zélande v roku 1926.

pavlova
Zdroj: Unsplash

Banoffee koláč – moderná klasika

Tento britský dezert spája banány a karamel. V 70. rokoch ho vytvoril Nigel Mackenzie a jeho názov vznikol spojením slov „banana“ a „toffee“.

Každé jedlo je ako príbeh, ktorý prežil stáročia a dostal sa až na naše stoly. Či už si pochutnávate na klasickej pizze Margherita alebo si vychutnávate elegantný Bellini, každý sústo je pripomienkou histórie, tradície a kulinárskeho umenia. Možno práve to robí gastronómiu takou magickou – dokáže nás preniesť do minulosti a zároveň zostať neoddeliteľnou súčasťou našej súčasnosti.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti