Ako sa zbaviť olejového zápachu z vyprážania? Vyskúšajte TIETO tipy

Ako sa zbaviť olejového zápachu z vyprážania?
Ako sa zbaviť olejového zápachu z vyprážania? Zdroj: Pexels/Geraud Pfeiffer, Freepik/bearfotos
Reklama

Vyprážanie je jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedál v slovenských domácnostiach, no jeho neodmysliteľným dôsledkom je aj nepríjemný zápach, ktorý dokáže preniknúť do kobercov, záclon, vankúšov či obliečok. Ako sa teda zbaviť tohto pretrvávajúceho pachu?

Zápach z vyprážania je síce nevyhnutný, ale môžeme ho do istej miery zmierniť. Jedným z tipov je počas vyprážania prikryť panvicu pokrievkou a pravidelne vetrať. Rovnako pomáha, ak varíme pri nižšej teplote a používame oleje s vyšším bodom zadymenia, ktoré sa začnú prepaľovať až pri vyšších teplotách. Takéto oleje zanechávajú menej výraznú arómu. Píše portál Doma.sk.

Ako bojovať proti olejovému zápachu

Aj keď osviežovače vzduchu zakryjú zápach, ten úplne neodstránia a často obsahujú chemické látky, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Jablčný ocot je skvelý prírodný pohlcovač zápachov – stačí ho naliať do misky a nechať pôsobiť niekoľko hodín. Ocot nielen pohlcuje zápach, ale zanecháva vzduch svieži.

Zdroj: Freepik/jcomp

Sóda bikarbóna je ďalším užitočným pomocníkom. Stačí ju nechať v miske, alebo posypať ňou koberec a po niekoľkých hodinách dôkladne povysávať. Ak chcete miestnosť aj prevoniať, do sódy pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja.

Káva, bežne prítomná v každej domácnosti, tiež dokáže pohltiť zápach a zároveň krásne vonia. Stačí položiť kávové zrná alebo mletú kávu do misky a už po chvíli pocítite rozdiel.

Bylinky ako mäta, šalvia a levanduľa nielen pohltia zápach, ale aj prevoňajú miestnosť. Majte ich vždy po ruke, nie len do jedál, ale aj na pohlcovanie pachov.

Nezabudnite tiež dôkladne umyť všetky povrchy v kuchyni, ktoré sa dostali do kontaktu s olejom.

Zapnite digestor, vetrajte a použite oleje s vyšším dymovým bodom. Takto nielen zlepšíte kvalitu vzduchu, ale aj prípravu jedál bez karcinogénov. Textílie, ako záclony či obliečky, rýchlo zachytia zápach, takže ich vyperte, ak sa miestnosť po vyprážaní stala zapáchajúcou.

Ktoré oleje majú vysoký bod dymu a sú stabilné pri vyšších teplotách?

Dymový bod je teplota, pri ktorej sa olej alebo tuk začína prepaľovať, čo je sprevádzané dymením a niekedy aj nepríjemným zápachom. Keď sa táto teplota prekročí, tuky v oleji sa začínajú rozkladať a vytvárajú voľné radikály, ktoré môžu poškodiť naše zdravie. Píše portál Fitshaker.

Zdroj: Freepik/ azerbaijan_stockers

Prepaľovaním oleja vznikajú nebezpečné látky, vrátane tých s karcinogénnym účinkom. Okrem toho sa vytvára akroleín, aldehyd s nepríjemným štipľavým zápachom a spálenou chuťou, ktorý je známy aj ako chemická zbraň použitá počas 1. svetovej vojny.

Pri varení je dôležité brať do úvahy dymový bod oleja. Oleje s nízkym dymovým bodom sú ideálne na šaláty a dresingy, zatiaľ čo na dusenie a pečenie je lepšie použiť oleje s vyšším bodom zadymenia.

Zdroj: Freepik/ KamranAydinov

Na vyprážanie sú najvhodnejšie oleje s veľmi vysokým dymovým bodom, ako je rafinovaný avokádový olej, ghee maslo, bravčová masť, repkový olej alebo kvalitný slnečnicový olej.

Naopak, medzi oleje s nízkym dymovým bodom patrí extra panenský olivový olej či ľanový olej.  Píše portál tvojrecept.sk.

Nie sú vhodné na vysmážanie.

Okrem dymového bodu je dôležité zvážiť aj obsah mastných kyselín. Pre vyváženú stravu by sme mali preferovať oleje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, nielen omega-6, ktoré sa nachádzajú najmä v slnečnicovom oleji.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti