Vyprážanie je jedným z najobľúbenejších spôsobov prípravy jedál v slovenských domácnostiach, no jeho neodmysliteľným dôsledkom je aj nepríjemný zápach, ktorý dokáže preniknúť do kobercov, záclon, vankúšov či obliečok. Ako sa teda zbaviť tohto pretrvávajúceho pachu?
Zápach z vyprážania je síce nevyhnutný, ale môžeme ho do istej miery zmierniť. Jedným z tipov je počas vyprážania prikryť panvicu pokrievkou a pravidelne vetrať. Rovnako pomáha, ak varíme pri nižšej teplote a používame oleje s vyšším bodom zadymenia, ktoré sa začnú prepaľovať až pri vyšších teplotách. Takéto oleje zanechávajú menej výraznú arómu. Píše portál Doma.sk.
Ako bojovať proti olejovému zápachu
Aj keď osviežovače vzduchu zakryjú zápach, ten úplne neodstránia a často obsahujú chemické látky, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Jablčný ocot je skvelý prírodný pohlcovač zápachov – stačí ho naliať do misky a nechať pôsobiť niekoľko hodín. Ocot nielen pohlcuje zápach, ale zanecháva vzduch svieži.
Sóda bikarbóna je ďalším užitočným pomocníkom. Stačí ju nechať v miske, alebo posypať ňou koberec a po niekoľkých hodinách dôkladne povysávať. Ak chcete miestnosť aj prevoniať, do sódy pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja.
Káva, bežne prítomná v každej domácnosti, tiež dokáže pohltiť zápach a zároveň krásne vonia. Stačí položiť kávové zrná alebo mletú kávu do misky a už po chvíli pocítite rozdiel.
Bylinky ako mäta, šalvia a levanduľa nielen pohltia zápach, ale aj prevoňajú miestnosť. Majte ich vždy po ruke, nie len do jedál, ale aj na pohlcovanie pachov.
Nezabudnite tiež dôkladne umyť všetky povrchy v kuchyni, ktoré sa dostali do kontaktu s olejom.
Zapnite digestor, vetrajte a použite oleje s vyšším dymovým bodom. Takto nielen zlepšíte kvalitu vzduchu, ale aj prípravu jedál bez karcinogénov. Textílie, ako záclony či obliečky, rýchlo zachytia zápach, takže ich vyperte, ak sa miestnosť po vyprážaní stala zapáchajúcou.