fbpx

Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska? Tieto tradičné jedlá určite vyskúšajte

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Dovolenka pri mori ponúka príjemný relax. Ale okrem slnenia sa na pláži na vás čakajú aj iné zážitky. Každá krajina má svoje špecifické jedlá, mnohokrát sa líši aj v rámci jednotlivých regiónov. Na chorvátskom pobreží nechýbajú morské plody, vo vnútrozemí sú ale jedlá trochu iné.

All inclusive dovolenka má svoje výhody. Ale do Chorvátska môžete ľahko vyraziť po vlastnej osi a užiť si dovolenku podľa svojich predstáv, pritom všetko je veľa príležitostí vyraziť za chorvátskou kuchyňou a objavovať tak niečo nové, píše portál magazin.recepty.cz. Čaká vás množstvo skvelých jedál, ktoré stoja za to.

Crni rižoty by sa dalo preložiť ako čierne rizoto. Hlavným znakom tohto jedla je teda čierna ryža – používa sa ale klasická biela ryža. Farbu pokrmu dodáva čierne farbivo zo sépií. Na tanieri tak zaujme už na prvý pohľad. Vyniká jemnou príchuťou morských plodov, okrem atramentu sa pridáva aj samotná sépia a mnohokrát aj ďalšie morské plody.

Pojem buzara predtým označoval veľký kotol, v ktorom rybári pripravovali čerstvé úlovky z mora. V dnešnej dobe ide o označenie jednoduchého, avšak skvelého pokrmu – ide v podstate o dusené mäso, najčastejšie sa používajú mušle a krevety. Pripravujú sa na bielom víne, skvelú chuť dodáva cesnak a bylinky.

Aj pri tomto pokrme názov označuje skôr spôsob prípravy. Peka je totiž špeciálny poklop, pod ktorým sa vo veľkej mise varí mäso. Jedlo tak môže mať mnoho podôb – záleží na tom, aké druhy mäsa a zeleniny sa používajú. Často sa používajú zemiaky, hovädzie alebo jahňacie mäso. Ale stretnúť sa môžete aj s chobotnicou a ďalšími morskými plodmi. Samozrejme nesmú chýbať bylinky a výrazné korenie. Všetko sa pomaly varí a výsledkom je chutné výdatné jedlo.

Pri plodoch mora ešte chvíľu zostaneme. V Chorvátsku by ste si rozhodne nemali nechať ujsť brudieť. Ide o niečo medzi polievkou a gulášom, pričom v hlavnej úlohe sú tu ryby. Variant je nespočet – používajú sa totiž rôzne druhy rýb a rôzna zelenina. V každom prípade ide o zaujímavý pokrm, v ktorom nechýba víno, množstvo byliniek a korenia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie