Horká čokoláda ako liek? Vedci prišli so zaujímavým zistením, mohla by pomôcť pri prevencii TOHTO OCHORENIA

Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com/Ri_Ya, liberatori
Reklama

Na Slovensku každý rok pribúdajú ľudia s cukrovkou. Vedci sa teraz snažili zodpovedať otázku, či horká čokoláda môže znižiť riziko tohto ochorenia. Výsledky sú síce jasné, no nie stopercentné.

Ako informuje portál zdravie.pluska.sk, Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) uvádza, že na Slovensku bolo na konci roka 2022 evidovaných 349 595 pacientov s rôznymi formami diabetu. Z nich malo 91,3 % (319 049 pacientov) diagnostikovanú cukrovku 2. typu.

V roku 2022 bolo objavených 22 704 nových prípadov cukrovky 2. typu, to zodpovedá 418,2 prípadom na 100 000 obyvateľov. Hoci ide o medziročný pokles o 6,6 %, stále je to druhý najvyšší počet novodiagnostikovaných prípadov v období od roku 2009 do 2022.

Horká čokoláda patrí medzi obľúbenú sladkosť viacerých ľudí. Okrem svojej intenzívnej, horkosladkej chuti prináša aj niektoré zdravotné výhody. Nachádzajú sa v nej antioxidanty a protizápalové látky a je známe, že môže zlepšiť citlivosť na inzulín. Častokrát sa však objavuje otázka, či môže konzumácia tejto pochúťky prispieť k zníženiu rizika vzniku diabetu 2. typu.

Cieľom novej štúdie zverejnenej v časopise BMJ bolo získať nové informácie o tejto problematike. Výskumníci analyzovali údaje od viac ako 192 000 jednotlivcov, ktorí prostredníctvom prieskumov monitorovali svoju spotrebu čokolády. Títo vybraní účastníci boli sledovaní počas niekoľkých desaťročí, čo umožnilo identifikovať zaujímavé vzorce.

Z tejto aktivityy vznikli veľmi zaujímavé výsledky. Osoby, ktoré konzumovali viac ako päť porcií horkej čokolády týždenne, mali o 21 % nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí si ju doprajú len zriedka alebo vôbec. Pozoruhodné je aj to, že mliečna čokoláda nemala identické prínosy. Jej konzumácia bola spojená s nárastom hmotnosti, teda známym rizikovým faktorom cukrovky. „Prekvapilo nás, že sme zistili jasný rozdiel medzi vplyvom horkej a mliečnej čokolády na riziko cukrovky a reguláciu hmotnosti,“ povedala Binkai Liu, doktorandka na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Tmavá až horká čokoláda je pritom bohatšia na kakao obsahujúce flavonoly, teda prírodné zlúčeniny, ktoré vedia zvyšovať citlivosť na inzulín a týmto spôsobom bojovať proti zápalom. Ide o vlastnosti, ktoré zrejme prispievajú k jej potenciálnym účinkom v prevencii cukrovky. Odborníci však varujú, aby ste boli opatrní: „Ak je 20-ročné riziko cukrovky v tejto populácii približne 10 %, 20 % zníženie znamená, že namiesto desiatich ľudí zo 100 by sa cukrovka vyvinula len u ôsmich,“ uviedol doktor Richard Siegel, endokrinológ z Tufts Medical Center.

Na strane druhej, mliečna čokoláda obsahuje menej kakaa v porovnaní s tmavšou verziou. Zvyčajne je charakteristická vyšším obsahom cukru a tuku, čo môže prispievať k jej prepojeniu s priberaním na váhe.

Tieto zistenia sú síce zaujímavé, no je potrebné mať na pamäti niektoré dôležité výhrady. Ide o observačnú štúdiu, čo znamená, že nemôže priamo potvrdiť, že horká čokoláda znižuje riziko vzniku cukrovky. Môžu tu zohrávať úlohu aj iné faktory, ako napríklad celkový zdravotný stav alebo životné návyky. Účastníkmi štúdie boli prevažne zdravotnícki pracovníci, najmä dospelí belosi vo veku nad 50 rokov. Ich zvyky v oblasti konzumácie čokolády sa odlišovali od návykov bežnej populácie, čo môže vyvolávať otázky o tom, do akej miery je možné tieto výsledky generalizovať.

Štúdia sa vo veľkej časti opierala aj o dotazníky, ktoré sa zaoberali frekvenciou stravovania, pričom ich presnosť môže byť ovplyvnená pamäťou a osobným vyjadrením. Zistenia teda nie sú jednoznačné, no odborníci sa zhodli v tom, že pri konzumácii tejto pochutiny je dôležitá istá striedmosť.

„Nehovorila by som nikomu, aby začal jesť čokoládu, ak ju nemá rád,“ povedala Sandra Arévalo, hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky. „Ale pre tých, ktorí jedia mliečnu čokoládu, by prechod na tmavú čokoládu mohol byť zdravšou voľbou.“

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie