Jamie Oliver je doslova kúzelník v majstrovstve varenia — s neuveriteľnou ľahkosťou premieňa bežné suroviny na neodolateľné jedlá plné chuti, farieb a inšpirácie. Jeho šarm, vášeň pre jednoduchú a poctivú kuchyňu a schopnosť priblížiť varenie aj tým, ktorí sa v kuchyni cítia neistí, z neho urobili globálnu ikonu. Či už varí rýchlu večeru pre rodinu alebo vedie revolúciu v školskom stravovaní, Jamie dokazuje, že skutočné čaro jedla spočíva v jeho srdci — a to bije pre jedlo aj ľudí.
Jamie verí, že dobré jedlo nemusí byť zložité ani drahé – naopak, krása spočíva v jednoduchosti. A presne taký je aj jeho najnovší recept: krémové zeleninové cestoviny, ktoré sú nielen zdravé a rýchle na prípravu, ale aj nesmierne variabilné. Píše portál Pravda.

Krémové cestoviny plné zeleniny sú presne tým typom jedla, ktoré by Jamie Oliver s radosťou uvaril – rýchle, výživné a nabité chuťami aj farbami. V jednoduchosti je krása, a práve v tomto recepte sa spája jemnosť krémovej omáčky s čerstvosťou sezónnej zeleniny, ktorú si môžete prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma.
Jamieho filozofia „jedz dobre, var jednoducho“ sa tu pretavuje do každého sústa – ide o jedlo, ktoré pohladí žalúdok, ale aj dušu. Je to dokonalý spôsob, ako si užiť zdravú večeru bez toho, aby ste strávili hodiny pri sporáku.
„Cestoviny milujú všetci – u nás doma sú absolútna klasika,“ hovorí Jamie a zároveň dodáva, že práve cez takéto jedlá sa dá nenápadne, ale účinne dostať do jedálnička viac zeleniny. A keďže vie, že realita kuchyne nie je vždy ideálne zásobená podľa receptov, ponúka aj tento pokrm s veľkou dávkou flexibility. Nemáte jarnú cibuľku? Nevadí, dajte klasickú.
Chýba brokolica? Nahradí ju kel, zelené fazuľky či špenát. Dokonca aj syr môžete prispôsobiť tomu, čo práve máte – hoci parmezán je klasika, postačí aj iný tvrdý syr.
Výsledkom je bohatý, výživný a krémový tanier plný farieb, chutí a vôní, ktorý zasýti celú rodinu a ešte aj poteší – ako očami, tak žalúdkom.
Krémové zeleninové cestoviny podľa Jamieho Olivera (5 až 6 porcií)
Ingrediencie:
- 6 jarných cibuliek (alebo biela/červená cibuľa)
- 1 pór
- 1 veľká hrsť ružičiek brokolice
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g mrazeného špenátu
- 2 veľké hrste mrazeného hrášku
- 450 g cestovín (penne, fusilli, farfalle – čo máte radi)
- 50 g parmezánu + trochu navyše na podávanie
- 1 PL extra panenského olivového oleja
- voliteľné: čerstvé bylinky (bazalka, petržlen, mäta)
Postup:
- Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké krúžky. Pór rozrežte pozdĺžne, dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno. Brokolicu rozdeľte na menšie kúsky.
- Vo veľkej panvici zohrejte lyžicu olivového oleja a na miernom ohni opečte cibuľku, pór a brokolicu do jemného zmäknutia.
- Pridajte nasekaný cesnak, špenát a hrášok. Dochutiť môžete podľa vlastného vkusu soľou a korením. Zmes nechajte podusiť 10–15 minút – dávajte pozor, aby sa nepripálila.
- Medzitým si v osolenej vode uvarte cestoviny do mäkka. Pred scedením si odložte asi 200 ml vody z varenia.
- Odloženú vodu pridajte k zeleninovej zmesi. Omáčku môžete nechať rustikálnu s kúskami zeleniny alebo ju rozmixovať do hladka pre extra krémový efekt.
- Sceďte cestoviny, premiešajte ich so zeleninovou omáčkou, pridajte panenský olivový olej a nastrúhaný syr.
- Servírujte horúce, posypané čerstvými bylinkami a ďalšou dávkou syra pre dokonalé zakončenie.
Jamieho štýl varenia je neformálny, rustikálny a zároveň nesmierne kreatívny — stavia na čerstvých surovinách, výrazných chutiach a receptoch, ktoré sú jednoduché, ale pôsobivé.
Preslávil sa ako „nahý kuchár“ (The Naked Chef), pretože jeho cieľom bolo odhaliť pravú podstatu varenia – bez zbytočných komplikácií. Je autorom desiatok bestsellerov, hviezdou mnohých televíznych relácií a zároveň vášnivým bojovníkom za zdravšiu stravu pre deti, vďaka čomu získal aj niekoľko prestížnych ocenení. Jamie Oliver nie je len šéfkuchár – je fenomén, ktorý zmenil spôsob, akým svet vníma jedlo.