fbpx

Smrteľné nebezpečenstvo v obľúbenej pochúťke, ktoré Slováci často prehliadajú

Zdroj: Pexels/Geraud pfeiffer, Eva Bronzini

Rebarbora, známa svojou kyslou chuťou, je medzi Slovákmi obľúbenou ingredienciou v koláčoch a dezertoch, no nie všetci vedia, že niektoré jej časti môžu byť nebezpečné. Kým stonky sú bezpečné a často využívané v kuchyni, listy tejto rastliny obsahujú vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá môže spôsobiť zdravotné problémy. Píše o tom startitup.sk. 

Ako varuje Dr. Barbara Ingham, profesorka potravinárskych vied na Univerzite vo Wisconsine: „Listy rebarbory sa považujú za jedovaté pre ľudí aj zvieratá kvôli vysokým koncentráciám kyseliny šťaveľovej.“ Konzumácia týchto listov môže spôsobiť mierne príznaky, ako je zvracanie či hnačka, ale v závažnejších prípadoch môžu nastať problémy s dýchaním, obličkami a svalové kŕče.

Napriek riziku otravy sa prípady konzumácie jedovatých častí rebarbory vyskytujú zriedka, keďže smrteľná dávka kyseliny šťaveľovej by vyžadovala konzumáciu niekoľkých kilogramov listov. Našťastie, stonky rebarbory sú bezpečné na konzumáciu a v kuchyni sa často využívajú na prípravu sladkých aj slaných pokrmov.

Slováci najčastejšie konzumujú rebarboru v koláčoch alebo kompótoch, no dá sa použiť aj v slaných jedlách, ako je chutney k syru brie, jedlá s kuracím mäsom či rybou. Listy rebarbory, aj keď jedovaté, je možné bezpečne kompostovať a tak využiť celú rastlinu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie