Pri našom testovaní sa zameriavame na štyri druhy natur tofu, teda sójového produktu bez príchute, či údenia. Zameral som sa na štyri druhy výrobkov, ktoré sú bežne dostupné na našom trhu. Testovanie prebehlo naslepo, a až po otestovaní som k jednotlivým vzorkám priradil parametre z obalu. Pri ochutnávaní som sa zameral najmä na textúru, chuť (horkosť), a z objektívnych údajov je to najmä pôvod sójových bôbov, obsah bielkovín a soli.
Prehľad výsledkov testovania si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke:
| Tofu biele | Tofu natural | Tofu Natur BIO | Natural tofu | |
|---|---|---|---|---|
| Kúpené v | Lidl | Soy'n'health | DM | Lunter |
| Chuť | nevýrazná | veľmi výrazná, kyslá | optimálna | nevýrazná |
| Horkosť | mierna | chýba | chýba | výrazná |
| Textúra | tuhá a jemná | rozpadavá, sypká | tuhá a jemná | tuhá a jemná |
| Zrážadlo | chlorid vápenatý, chlorid horečnatý | nigari | síran vápenatý | vápnik |
| Pôvod sóje | EÚ (Donau Soja) | Kanada | Rakúsko | EÚ (Donau Soja) |
| Množstvo sójových bôbov | 57 % | 32 % | 20 % | 57 % |
| Obsah bielkovín (na 100g) | 12 g | 14,09 g | 12 g | 15 g |
| CELKOVÉ HODNOTENIE | 3/5 | 3/5 | 4/5 | 2/5 |
Zhrnutie testovania
Testovanie štyroch rôznych druhov tofu ukázalo, že za nenápadnými bielymi kockami sa skrýva prekvapivý svet chutí a rozdielov. Hoci na prvý pohľad vyzerajú takmer rovnako, odlišujú sa nielen chuťou, ale aj textúrou, použitým zrážadlom či množstvom sójových bôbov. A práve tieto detaily rozhodujú o tom, či tofu pôsobí ako nudný rastlinný doplnok alebo ako plnohodnotná ingrediencia, ktorá si zaslúži miesto v kuchyni.
Najlepšie obstálo Tofu Natur BIO z DM, ktoré získalo štyri z piatich bodov. V chuti bolo jemné, prirodzené a bez horkosti, s optimálne tuhým a hladkým povrchom. Síran vápenatý, použitý ako zrážadlo, mu dodal pevnú konzistenciu, ktorá sa pri tepelnej úprave nerozpadá. Tento typ tofu pôsobí vyvážene – ako produkt, ktorý sa nemusí hanbiť ani v ázijskej wok panvici, ani v európskom šaláte. Jediný dôvod, prečo nezískalo plný počet bodov, je, že v porovnaní s ostatnými produktami obsahuje omnoho menší podiel sójových bôbov.
Tofu biele z Lidla a Tofu natural od Soy’n’health získali rovnaké hodnotenie – tri z piatich bodov – no z odlišných dôvodov. Lidl ponúkol tofu s pevnou textúrou a jemnou, no trochu nevýraznou chuťou. Naopak, tofu od Soy’n’health zaujalo vysokým obsahom bielkovín, ale jeho chuť bola až príliš kyslá a textúra sa rozpadávala – textúra bola zo všetkých druhov najhoršia. Takéto tofu je vhodnejšie do nátierok než na opekanie. Body mu naopak nahnalo prírodné zrážadlo.

Na opačnom konci rebríčka skončilo prekvapivo Natural tofu od Lunteru, ktoré získalo len dva body z piatich. Napriek tomu, že ide o slovenský výrobok s poctivým podielom sójových bôbov (57 %), chuť bola prekvapivo výrazná a extrémne horká, ktorá prebíjala všetky ostatné dojmy pri chutnaní. Textúra síce pôsobila sľubne – pevná a hladká.
Zaujímavé je sledovať, ako výsledok ovplyvňuje použité zrážadlo. Tofu zrážané nigari (chloridom horečnatým) býva jemnejšie a minerálnejšie v chuti, zatiaľ čo produkty so síranom vápenatým alebo vápnikom majú tuhšiu, kompaktnú štruktúru a neutrálnu chuť. Práve tieto drobné výrobné rozdiely môžu rozhodnúť o tom, či tofu skončí ako hlavná hviezda jedla – alebo len ako tichý doplnok.
Testovali sme už aj mliečnu čokoládu, bravčovú šunku, proteínové tyčinky, biele rožky, špekáčiky, biely jogurt, pravý slovenský chlieb, smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Tofu testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.


