Testovali sme štyri druhy špekáčikov. Všetky štyri výrobky sú slovenské. Testovanie prebehlo naslepo a všetky výrobky mali rovnakú teplotu. Testovanie prebehlo v dvoch fázach: pri surových špekáčikoch sme zisťovali vôňu a pri grilovaných zvyšné parametre. Rozdiely boli pomerne zásadné, najmä čo sa týka konzistencie, slanosti, vône a chuti.
č. 1 | č. 2 | č. 3 | č. 4 | |
---|---|---|---|---|
Výrobca | Mäso Parížek | Village Farm | Mangalica farma | Ekoprodukt Kremnické bane |
Vôňa | príjemná, mäsová | príjemná, mäsová | veľmi mierna | mierna |
Farba | hnedá | tmavo hnedá | bledá | veľmi bledá |
Slanosť (subjektívne) | veľmi slané | optimálna | optimálna | optimálna |
Slanosť (objektívne) na 100 g | 1,92 g | 1,8 g | 2,5 g | 1,8 g |
Konzistencia | šťavnaté | šťavnaté | vnútri suchá | veľmi šťavnatá |
Chuť | výrazná mäsová | veľmi výrazná mäsová | nevýrazná | veľmi výrazná mäsová |
Množstvo mäsa (celkovo) | 89 % | 100 %* | 95 % | 78,5 % |
Pôvod mäsa | SR | SR, vlastná farma + Rakúsko (hovädzie) | SR, vlastná farma | SR |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 4/5 | 5/5 | 3/5 | 4/5 |
*podiely sú uvedené nesprávne, pretože dokopy je zloženie s ďalšími surovinami viac ako 100%

Zhrnutie testovania
Testovali sme štyri druhy mimoriadne kvalitných druhov špekáčikov. Všetky štyri výrobky obsahujú len prírodné koreniny a neobsahujú žiadne éčka, rýchlosoľ ani štartovacie kultúry. Test štyroch druhov špekáčikov ukázal, že medzi dostupnými výrobkami existujú výrazné rozdiely v kvalite, chuťových vlastnostiach aj v zložení.
Najlepšie v celkovom hodnotení obstál špekáčik od výrobcu Village Farm, ktorý zaujal nielen 100 % podielom mäsa, ale aj veľmi výraznou chuťou, optimálnou slanosťou a príjemnou konzistenciou. Je zrejmé, že dôraz na kvalitné suroviny z vlastnej farmy a tradičný spôsob výroby podľa noriem z roku 1948 sa odrazil aj vo výslednej chuti.
Na druhom mieste sa umiestnili produkty od Mäso Parížek a Ekoprodukt Kremnické bane, ktoré získali rovnaké hodnotenie 4/5. Kým Parížek bodoval šťavnatosťou, výraznou mäsovou chuťou a vyšším obsahom mäsa (89 %), mierne zaostával v slanosti – tá bola subjektívne hodnotená ako príliš vysoká. Naopak, špekáčiky od Ekoproduktu prekvapili veľmi výraznou chuťou (62,5 % + slanina) a veľmi bledou farbou, ktorá môže u spotrebiteľov vzbudiť rozpačité očakávania.
Najmenej presvedčil produkt z Mangalica farmy, ktorý síce obsahoval vysoký podiel mäsa (95 %), ktoré pochádza z vlastnej farmy, no jeho chuť bola nevýrazná, vôňa len veľmi mierna a vnútorná konzistencia suchá, čo sa prejavilo aj na slabšom hodnotení 3/5.

Výsledky ukazujú, že nie vždy rozhoduje len vysoký obsah mäsa – rovnako dôležitá je kvalita spracovania, vyvážená chuť a celkový senzorický dojem. Pre spotrebiteľa, ktorý hľadá tradičný špekáčik s plnou mäsovou chuťou, je produkt od Village Farm jasným víťazom. Výber však napokon závisí aj od osobných preferencií – niekto uprednostní šťavnatejšie, iný výraznejšie údené či menej slané varianty.
Testovali sme už aj biely jogurt, pravý slovenský chlieb, smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu,pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Špekáčiky testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.