Testovali sme obľúbený VANILKOVÝ CUKOR! Kus z TOHTO REŤAZCA nás PREKVAPIL, víťaz bol však JASNÝ

vanilka vanilkový cukor
Zdroj: iStream, Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Vanilkový cukor patrí k najpoužívanejším sladidlám v domácej kuchyni. Dodáva dezertom jemnú arómu, prehlbuje chuť krémov a je nenahraditeľný pri pečení koláčov, sušienok či tradičných sviatočných receptov.

Hoci v regáloch nájdeme desiatky druhov, ich kvalita sa výrazne líši. Preto má význam pozrieť sa na jednotlivé produkty bližšie – zistiť, čo v nich naozaj je, aké majú vlastnosti a či má v kuchyni zmysel siahnuť po kvalitnejších alternatívach.

Otestovali sme štyri rôzne druhy vanilkových cukrov, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch. Testovanie prebehlo naslepo a okrem subjektívnych údajov sme do testovania zahrnuli aj informácie z obalu.

č. 1: Bourbon Vanillezucker BIOč. 2: Vanilkový cukorč. 3: Vanilkový cukorč. 4: Bourbon Vanillezucker BIO
VýrobcaDMTescoDr. OetkerKaufland
Farbahnedátakmer bielabledo hnedátmavo hnedá
Vôňavýraznánevýraznánevýraznámenej výrazná
Chuťintenzívna vanilkovásladkámierna vanilkováintenzívna vanilková
Množstvo vanilky10 %1 %1,20 %8 %
CELKOVÉ HODNOTENIE5/52/53/54/5

Zhrnutie testovania

Test ukázal, že medzi vanilkovými cukrami na trhu sú výrazné rozdiely – najmä v obsahu skutočnej vanilky, intenzite vône a chuti. Najlepšie si viedli produkty s vyšším podielom vanilky v BIO kvalite, ktoré ponúkli prirodzenú arómu aj plnú chuť.

Najvýraznejší bol BIO vanilkový cukor z DM, ktorý získal maximálne hodnotenie najmä pre svoju intenzívnu vôňu a chuť. Výbornú kvalitu ponúkol aj BIO variant z Kauflandu.

Naopak, klasické „vanilkové cukry“ s nízkym obsahom vanilky pôsobili chuťovo jednoduchšie a menej aromaticky.

Zdroj: iStream

Nezabudnite, že vanilkový cukor si môžete jednoducho vyrobiť aj doma tak, že si kúpite jeden vanilkový lusk, ktorého vnútro môžete použiť do akéhokoľvek dezertu, napríklad vanilkového krému. Zvyšný lusk nevyhoďte, ale naložte ho do nádoby s práškovým či kryštálovým cukrom. Nechajte zhruba 5-7 dní zavreté a nakoniec rozmixujte. Je to najlepší a najlacnejší spôsob, ako získate kvalitný produkt.

Testovali sme už aj tofu, mliečnu čokoládubravčovú šunkuproteínové tyčinkybiele rožkyšpekáčikybiely jogurtpravý slovenský chliebsmotanové jogurtyteľacie párkylieskovo-orieškové krémykyslú kapustuslané tyčinkymozzarellukyslé uhorkynealkoholické pivojahodové nanukyslovenské tvarohové dezertyslovenskú bryndzu, pečeňové paštétyslovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.

Tofu testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti