Vanilkový cukor patrí k najpoužívanejším sladidlám v domácej kuchyni. Dodáva dezertom jemnú arómu, prehlbuje chuť krémov a je nenahraditeľný pri pečení koláčov, sušienok či tradičných sviatočných receptov.
Hoci v regáloch nájdeme desiatky druhov, ich kvalita sa výrazne líši. Preto má význam pozrieť sa na jednotlivé produkty bližšie – zistiť, čo v nich naozaj je, aké majú vlastnosti a či má v kuchyni zmysel siahnuť po kvalitnejších alternatívach.
Otestovali sme štyri rôzne druhy vanilkových cukrov, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch. Testovanie prebehlo naslepo a okrem subjektívnych údajov sme do testovania zahrnuli aj informácie z obalu.
| č. 1: Bourbon Vanillezucker BIO | č. 2: Vanilkový cukor | č. 3: Vanilkový cukor | č. 4: Bourbon Vanillezucker BIO | |
|---|---|---|---|---|
| Výrobca | DM | Tesco | Dr. Oetker | Kaufland |
| Farba | hnedá | takmer biela | bledo hnedá | tmavo hnedá |
| Vôňa | výrazná | nevýrazná | nevýrazná | menej výrazná |
| Chuť | intenzívna vanilková | sladká | mierna vanilková | intenzívna vanilková |
| Množstvo vanilky | 10 % | 1 % | 1,20 % | 8 % |
| CELKOVÉ HODNOTENIE | 5/5 | 2/5 | 3/5 | 4/5 |
Zhrnutie testovania
Test ukázal, že medzi vanilkovými cukrami na trhu sú výrazné rozdiely – najmä v obsahu skutočnej vanilky, intenzite vône a chuti. Najlepšie si viedli produkty s vyšším podielom vanilky v BIO kvalite, ktoré ponúkli prirodzenú arómu aj plnú chuť.
Najvýraznejší bol BIO vanilkový cukor z DM, ktorý získal maximálne hodnotenie najmä pre svoju intenzívnu vôňu a chuť. Výbornú kvalitu ponúkol aj BIO variant z Kauflandu.
Naopak, klasické „vanilkové cukry“ s nízkym obsahom vanilky pôsobili chuťovo jednoduchšie a menej aromaticky.

Nezabudnite, že vanilkový cukor si môžete jednoducho vyrobiť aj doma tak, že si kúpite jeden vanilkový lusk, ktorého vnútro môžete použiť do akéhokoľvek dezertu, napríklad vanilkového krému. Zvyšný lusk nevyhoďte, ale naložte ho do nádoby s práškovým či kryštálovým cukrom. Nechajte zhruba 5-7 dní zavreté a nakoniec rozmixujte. Je to najlepší a najlacnejší spôsob, ako získate kvalitný produkt.
Testovali sme už aj tofu, mliečnu čokoládu, bravčovú šunku, proteínové tyčinky, biele rožky, špekáčiky, biely jogurt, pravý slovenský chlieb, smotanové jogurty, teľacie párky, lieskovo-orieškové krémy, kyslú kapustu, slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Tofu testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

