Ak hľadáte recept na zemiaky, ktoré budú mať bohatú, maslovú chuť a rozplývajú sa na jazyku, práve ste ho našli. Recept na „Cowboy Butter Melting Potatoes“ (rozplývajúce sa zemiaky s kovbojským maslom) pochádza z portálu thekitchn.com a stihol si získať pozornosť vďaka výnimočne aromatickej marináde a neodolateľnej textúre.
Tajomstvo chuti: Maslová marináda s horčicou, chrenom a citrónom
Kľúčom k jedinečnej chuti je maslová zmes s koreninami, ktorá zemiaky nasiakne pred pečením. Kombinácia roztopeného masla, údenej papriky, citrónovej šťavy, horčice a chrenu im dodáva pikantnosť a sviežosť. „Pečením dosiahnete krásne zlatistú farbu, potom ich dokončíte vývarom, ktorý z nich urobí neuveriteľne jemnú prílohu,“ dodáva autorka recepetu, Jan Valdez. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Ingrediencie
Na prípravu tejto maslovej prílohy budete potrebovať:
- 4 PL (pol kocky) nesoleného masla, roztopeného,
- 1 a 1/4 ČL soli,
- 1/8 ČL kajenského korenia,
- 900 g zemiakov ošúpaných a nakrájaných na 2,5 cm hrubé kolieska,
- 1 šálka zeleninového alebo kuracieho vývaru s nízkym obsahom soli,
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy (z polovice citróna),
- ČL chrenu,
- 1 a 1/2 ČL dijonskej horčice,
- 1 ČL údenej papriky,
- 4 strúčiky cesnaku, ošúpané a roztlačené,
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať na ozdobu.
Postup krok za krokom
Marinovanie zemiakov
Predhrejte si rúru na 260 °C. V miske zmiešajte roztopené maslo, 1 ČL soli a kajenské korenie. Do tejto zmesi pridajte nakrájané zemiaky a poriadne ich premiešajte, aby sa celé obalili maslom.
Prvé pečenie
Zemiaky naukladajte na plech s kovovým povrchom reznou stranou nahor v jednej vrstve. Zvyšné maslo z misy polejte navrch. Pečte ich 15 minút, kým spodky nezhnednú a neodlepia sa ľahko od plechu. Následne ich otočte a pečte ďalších 10–12 minút.
Príprava maslovej omáčky
Kým sa zemiaky pečú, v miske vyšľahajte vývar, citrónovú šťavu, chren, horčicu, údenú papriku a zvyšnú soľ, kým sa chute nespoja.
Druhé pečenie s omáčkou
Vytiahnite plech z rúry a zalejte zemiaky pripravenou tekutinou. Pridajte roztlačený cesnak. Plech vráťte späť do rúry a pečte ešte 15 minút, kým zemiaky nezmäknú a väčšina vývaru sa nevstrebe.
Záverečné servírovanie
Hotové zemiaky ešte raz otočte a pred podávaním ich ozdobte čerstvým petržlenom. Podávajte horúce ako výnimočne chutnú prílohu k mäsu či zelenine.