fbpx

Na obľúbenom burčiaku si tento rok pochutnáme skôr: Vinári už začínajú so zberom hrozna

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Hrozno na obľúbený burčiak tento rok dozrelo skôr, a tak sa vo viniciach začínajú oberačky. Vinári už v týchto dňoch môžu stáčať prvý produkt sezóny, hoci zvyčajne prvý burčiak ochutnávali až v druhej polovici augusta, informuje rtvs.sk.

 

Kombajny už vyšli aj do viníc vo Veľkom Záluží, kde hrozno bežne zbierajú až na prelome augusta a septembra. „Prvá ide na spracovanie odroda vhodná práve na burčiaky a mladé vína,“ uviedol Roman Komárňanský, vinohradník vinárstva v Topoľčiankach.

Iršai Oliver je odroda, ktorá rýchlo stráca kyseliny, takže jej zber v správnom termíne je veľmi dôležitý. Cukornatosť dosahuje vyše 18, kyseliny sú okolo šesť, šesť a pol, čo je ideálny čas,“ doplnil Komárňanský.

Tento rok je to naozaj rekordne skoro, ide asi o prvú alebo druhú najskoršiu oberačku,“ povedal Samuel Waldner, zástupca vinárstva v Topoľčiankach.

 

Rýchlejšie dozretie hrozna podporilo slnečné a horúce počasie, takže na bežný termín dorobenia burčiakov, ktorý bol v minulosti zákonom stanovený na 15. august, už nie je potrebné čakať. „Budú kvalitné, veľmi dobré a voňavé, hrozno je naozaj pekne vyzreté, takže niet sa čoho obávať,“ zhodnotil Waldner. Ministerstvo pôdohospodárstva umožnilo uvádzať burčiaky na trh skôr ako výnimku, naposledy takáto situácia nastala pred šiestimi rokmi, v roku 2018.

 

Vnímame klimatické zmeny, ktoré prinášajú teplejšie ročníky a výrazné rozdiely medzi nimi. Preto musíme aj my prispôsobovať čas začiatku zberu,“ povedala Jaroslava Kaňuchová, predsedníčka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

 

Zmena klímy vplýva aj na samotné produkty z hrozna, najmä na víno. „Zlepšuje podmienky pre modré muštové odrody, určené na výrobu červených vín. Kvalitou sa tak čoraz viac približujeme vínam z Francúzska či Španielska,“ vysvetlil odborník zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Jakub Mankovecký.

Naopak, krajiny ako Taliansko, Francúzsko či Španielsko majú čoraz väčšie problémy s produkciou vína a pestovaním viniča, a hovorí sa, že v budúcnosti to už nebude vôbec možné. Perspektíva pre Slovensko je teda priaznivá,“ upozornila Kaňuchová.

 

Napriek tomu, že rozloha vinohradov klesá, a aktuálne dosahuje približne 12-tisíc hektárov, budúcnosť vinárstva na Slovensku vyzerá sľubne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie