fbpx

FOTO a VIDEO: Taiwan zasiahlo najničivejšie zemetrasenie za 25 rokov. Štyria ľudia zomreli

Reklama
Najmenej 50 ľudí utrpelo zranenia v dôsledku silného zemetrasenia, ktoré v stredu postihlo Taiwan, uviedli úrady v tamojšom hlavnom meste Tchaj-pej. O život podľa nich prišiel jeden človek. Zemetrasenie malo podľa taiwanského seizmologického centra magnitúdu 7,2 a epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 35 kilometrov, vo vzdialenosti zhruba 18 kilometrov od juhozápadného pobrežia Taiwanu. Zdroj: TASR/AP

Pri východnom pobreží Taiwanu udrelo silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo celý ostrov a zničilo množstvo budov. Taiwanské úrady hovoria o najsilnejšom zemetrasení za 25 rokov, v dôsledku ktorého zomreli najmenej štyria ľudia a vyše 50 utrpelo zranenie. Japonské úrady po niekoľkých hodinách zrušili varovanie pred vlnou cunami, na príchod ktorej sa chystalo pobrežie malých ostrovov na juhu krajiny. Varovanie pred ničivou vlnou vydali aj Filipíny.

Otrasy mali podľa americkej geologickej služby USGS silu 7,4 stupňa, zatiaľ čo japonskí seizmológovia udávajú hodnotu 7,7 stupňa a taiwanskí 7,2 stupňa.

Epicentrum otrasov sa nachádzalo 18 kilometrov juhovýchodne od prístavu Chua-lien na východe ostrova. Ohnisko zemetrasenia, ktoré udrelo krátko pred ôsmou hodinou ráno (pred 2.00 h SELČ) ležalo v hĺbke 35 kilometrov, uviedla agentúra AP.

Televízne zábery podľa agentúr ukazujú, ako sa niektoré budovy v meste Chua-lien čiastočne rozpadli alebo zrútili. Podľa miestnych médií v nich zostali uväznení ľudia. V metropole ostrova Taipei odpadávali časti z niektorých starších domov aj novších kancelárskych budov, píše AP. Ľudia v metropole pociťovali aj slabšie následné otrasy po najsilnejšom prvom zemetrasení.

Podľa agentúry Reuters úrady hovoria o najmenej štyroch obetiach otrasov v okrese Chua-lien, ktoré tiež spôsobili zranenie najmenej 57 ľudí.

Na celom ostrove s 23 miliónmi obyvateľov bola prerušená vlaková doprava a niektoré regióny prišli o dodávky elektriny. Miestne jadrové elektrárne sú podľa úradov mimo ohrozenia.

Najbližšie japonské ostrovy v južnej prefektúre Okinawa už 15 minút po otrasoch hlásili príchod vlny cunami vysokej približne 30 centimetrov. Úrady pôvodne vydali varovanie pred vlnou vysokou až tri metre, neskôr však výstrahu zrušili.

Do odvolania bola prerušená prevádzka na letisku v okinawskom správnom stredisku Naha. Japonsko žiadne obete ani zásadnejšie škody nehlási. Premiér Fumio Kišida vyjadril na sociálnej sieti X Taiwane sústrasť a uviedol, že jeho krajina je pripravená poskytnúť ostrovu všetku pomoc.

Zemetrasenia menšej sily sú na Taiwane časté. Otrasy o sile 7,6 stupňa si v roku 1999 vyžiadali viac ako 2 400 obetí. Vo februári 2018 zomrelo pri zemetrasení na východnom pobreží Taiwanu 15 ľudí a najmenej 280 osôb bolo zranených.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie